‘Ik pleit voor jou!’

Dinsdag, 21 juli, 2020

Geschreven door: Marijke Vos
Artikel door: Perfecte Buren

Marijke Vos heeft al een paar leuke feelgood verhalen op haar naam staan. Ze heeft o.a. ‘De weddingplanner’-serie en ‘Rainbow Lake-serie’ geschreven. Ik pleit voor jou! is haar tweede roman die ook in een papieren versie is verschenen.

Advocate Janna Wiersma laat zich bij een vrimibo gaan en drinkt meer dan goed is voor haar. Buiten het café valt ze op een bankje neer, waar ze door een knappe man wordt opgemerkt. Deze barmhartige Samaritaan neemt Janna mee naar zijn woning in de buurt en belt een taxi. In de tussentijd probeert hij haar te laten ontnuchteren. Helaas voor hem gebeurt dat niet snel genoeg en Janna kotst zijn schoenen helemaal onder. Eenmaal thuis aangekomen, gaat Janna zo’n etmaal k.o. Als ze weer een beetje bij kennis is, merkt ze dat ze de tas met alle documenten over haar nieuwste zaak kwijt is. En niet zomaar een zaak, maar dé (v)echtscheiding van het jaar met een van Nederlands bekendste showbizzkoppel. Ze wil senior worden op het advocatenkantoor waar ze werkt, en als ze dit verlies zou bekennen aan de senior partner, kan ze niet alleen haar promotie gedag wuiven, maar is ze ook haar baan kwijt. Dankzij collega en vriendin Petra lukt het haar om dit debacle geheim te houden en zich eruit te redden.

Met de belofte van de promotie gaat ze aan de slag met de zaak. Haar cliënte is niet sympathiek, maar Janna is een professioneel en doet haar best om de belangen van haar cliënte te behartigen. Dat valt haar niet makkelijk en tot overmaat van ramp is Leo de advocaat van de tegenpartij, de man over wiens schoenen heen ze heeft gekotst. De schoenen zullen ongetwijfeld peperduur zijn geweest en wellicht handgemaakt Italiaans leer, want ik kan me niet voorstellen dat je anders die schoenen nog zou houden, laat staan dragen.

Alsof het niet erg genoeg is, valt Janna ook nog eens als een blok voor de sexy advocaat. Dat ze tegenstanders zijn in een zaak is al vreselijk, maar enige intimiteiten tussen hen is ten strengste verboden en kan tot een uit-ambt-zetting leiden. Ondertussen heeft ze ook te maken met een zeer moeilijke cliënte en de koppelpogingen van haar vriendin Lola. Bovendien zit de senior partner haar in de nek te hijgen en staat de (roddel)pers regelmatig voor de kantoordeur.Hoe kan ze zich uit deze situatie redden? Kan ze én haar carrière hebben én Leo? Of moet ze offers brengen om haar carrière te redden? Of kiest ze toch voor Leo?

Technisch Weekblad

Het verhaal wordt vanuit Janna in de ik-vorm verteld. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je zelf alles mee maakt. Ik was blij dat het een full-length roman was en geen novelle. Zodoende kon je lang met Janna meeleven en waren de vechtscheiding en de onderhandelingen tussen beide partijen een goede kapstok om het liefdesverhaal op te hangen en niet slechts een voetnoot. Jammer genoeg leren we Janna en vooral Leo niet echt goed kennen. Ik miste daarin wel diepgang. Ik was bij andere verhalen van Vos, zoals Alles op alles en Van Chanel naar flanel & Het staat in de sterren meer emotioneel betrokken bij de hoofdpersonen en de nevenkarakters. Ik beleefde de situaties van Nadja en haar oudtante en van Jennifer en Miranda in Rainbow Lake toch intenser. Dat wil niet zeggen dat Ik pleit voor jou! geen leuke feelgood is en waar je een paar uur lang heerlijk bij kunt weg dromen. Een mooie 4 van de 5 sterren voor dit liefdesverhaal van eigen bodem waarin de hoofdstad en Zuid WTC het decor ervoor vormen.

Liliën

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur: