Ik weet wat ik worden wil

Zaterdag, 25 september, 2021

Geschreven door: Elle van Lieshout, Mies van Hout, Erik van Os
Artikel door: Katelijne van Alem

“Nu ben ik zes, maar later word ik prinses”

De auteur

[Recensie] Erik van Os en Elle van Lieshout schreven gezamenlijk dit boek. Elle en Erik schrijven sinds 1990 samen (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Ze werken thuis in hun ruime, zonnige werkkamer op zolder of aan de keukentafel. Als ze te lang stil hebben gezeten, wandelen door de Loonse en Drunense duinen of Oisterwijkse bossen en gaan dan met een schrijfblok op het terras zitten. Elle is geboren in 1963 in Odiliapeel en Erik in 1963 in Berkel-Enschot.

De illustrator

Mies van Hout (Eindhoven, 1962) is illustrator en grafisch vormgever. Voor Lemniscaat illustreerde zij vele titels, waaronder Verrassing, de succesvolle liedjesprentenboeken Daar buiten loopt een schaapOp een grote paddenstoel en Zie de maan schijnt door de bomen en haar nieuwste liedjesprentenboek Poesje mauw, dat als kartonnen prentenboek verscheen. Ook illustreerde ze boeken van Paul Biegel, Hanna Kraan en Anke de Vries.

Boekenkrant

De prentenboeken van Mies van Hout zijn in meer dan twintig talen verschenen, waaronder in het Engels, Chinees, Italiaans, Japans, Frans en Vietnamees. Van de Duitse editie van haar prentenboek Vrolijk werden zo’n 250.000 exemplaren verkocht en het prentenboek werd er genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis.

Verhaal

“Ik word later klusjeman
en als ik trouw
trouw ik met
een klusjesvrouw
raampje vervangen
gang behangen
vraag het maar
ondertussen
even kussen
nieuwe deur
muren een kleur
komt voor mekaar

Wat wil jij later worden? Klusjeman of dirigent? Prinses, piraat, politieagent? Moeder of chauffeur? Juf of pretparkdirecteur?
Een versjesboek met 34 beroepen om uit te kiezen”.

[Tekst achterflap]

Beroepen

Wat zou jij later willen worden? Heb je daar al eens over nagedacht? Met dit boek kun je een begin maken in wat er allemaal voor een beroepen zijn! Zo lees je bijvoorbeeld over de dierverzorger, de moeder en de astronaut! Een geweldig boek om gesprekken over beroepen te hebben, en te bedenken wat je dan allemaal doet als je dat beroep hebt!

Vormgeving

Een mooie doorsnede van beroepen die je kunt uitoefenen als je later groot bent. Daardoor zullen kinderen zeker geinspireerd raken. Misschien staat het beroep van je papa of mama er wel tussen en kun je lezen wat erover geschreven staat!

De stukjes tekst per beroep staan in een versje beschreven. Dat maakt het voorlezen en eventueel later zelf lezen erg prettig. De tekst is toegankelijk en geeft een fijn kijkje in het beroep waar het op die pagina over gaat.

Er is steeds één pagina met een grote illustratie, mooi passend bij het beroep. En op de andere pagina staat het versje over dat beroep. Fijn en overzichtelijk!

Achterin het boek staan alle beroepen op een rij en is ook een lijst met liedjes te vinden. Deze leidjes kun je vinden op verschillende plekken zoals Spotify, Storytel en Luisterrijk. Je kunt zelfs akkoorden opzoeken op www.erikvanosenellevanlieshout.nl

Dit boek is een thematitel voor de Kinderboekenweek, en sluit volledig aan bij het thema. Zeer leuk om in huis te halen of te gebruiken op school of kinderopvang. Het boek werd in 2008 al uitgegeven en is nu verschenen in een herziene druk.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles