Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Zaterdag, 11 september, 2021

Geschreven door: Bette Westera, Henriette Boerendans
Artikel door: Katelijne van Alem

“Een wilgentenen wiegje met een kanten hemeltje, waaraan je een rammelaar kunt hangen”

De auteur

[Recensie] Bette Westera is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Van 1991 tot en met 2003 woonde en werkte ze op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Bette Westera debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder van 1990 tot 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Wil je met me trouwen. Daarna volgde een groot aantal boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd: prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Ze werkt samen met verschillende illustratoren.

De illustrator

Pf

Henriette Boerendans studeerde aan de Kunst Academie in Den Haag. Ze specialiseerde zich in houtsneden, Ze maakt landschappen en prentenboeken. Haar atelier is op een zolderverdieping in Amsterdam. Onder het atelier is haar huis. Ze breng in haar eentje haar kinderen groot, Doesjka (2001) en Matthijs (2003). 

Verhaal

“Wat gebeurt er met de bomen als ze worden omgehakt? Tien bomen vertellen elkaar wat ze later willen worden. Maar kan dat ook? De eik wil graag een kastje zijn. De beuk wordt liever speelgoed. Mooie blokken misschien , of een treintje.

Gouden Griffel-winnaar Bette Westera vertelt een sfeervol [Tekst achterflap]

Worden wat je wil

Een verhaal dat mogelijk maakt om op voort te borduren. Wat zou jij willen worden, wat zie je allemaal om je heen aan beroepen? Door dit verhaal wordt de fantasie geprikkeld en zijn de mogelijkheden eindeloos. Leuk om het hier met kinderen over te hebben zonder grenzen aan te geven, wat zou je willen als alles zou kunnen?

Vormgeving

Een prachtige tekst omhuld door zachte, sfeervolle illustraties. Dit zijn houtsnedes, waardoor het effect erg mooi is. De tekst is een gesprek tussen de diverse bomen over wat ze graag zouden willen worden. Erg mooi om te lezen waar ze op uit komen, hoe erop gereageerd wordt door een andere boom en waar hun dromen en wensen liggen. Het boek is fijn om voor te lezen, het is een doorlopend verhaal.

De houtsnedes laten goed zien hoe de bomen eruit zien, waarheidsgetrouw en duidelijk. Daarnaast worden de wensen van de bomen wat ze willen ook mooi uitgewerkt. Tussendoor wordt er informatie over de bomen gegeven op een toegankelijke manier, passend bij het jonge kind.

De diverse bomen staan de eerste keer wanneer ze in het boek genoemd worden dikgedrukt, waardoor je steeds goed kunt zien welke bomen erbij komen.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: