Ik, Zlatan

Zaterdag, 9 april, 2016

Geschreven door: Zlatan Ibrahimovic
Artikel door: Roeland Dobbelaer

Kind van immigranten wordt superheld

‘De filosoof’, dat is de scheldnaam die voetballer Zlatan Ibrahimovic gaf aan de toenmalige trainer van Barcelona, Pep Guardiola. De kleinere en fijnere gebouwde Pep, volgens Zlatan een enorme control freak, was bang voor de bijna twee meter lange en 100kg wegende Zweedse voetballer. Zlatan kwam na een succesvolle periode in Italië naar Barcelona, maar dat werd een fiasco. De filosoof was alleen maar ‘aan het denken’ hoe Slatan te knechten en dat doe je niet met echte grote voetballers. Die laat je schitteren, aldus Zlatan. Niets ten nadele van Messi, maar dat is een braaf en dociel mannetje, geen echte voetbalvedette. Het zijn Zlatans woorden.

Na een aantal sombere weken met aanslagen op mensen (Brussel, Ankara, Irak) en aanslagen op de democratie (referendum, populisme) en diverse zware boeken over deze en aanverwante onderwerpen, was het tijd voor wat luchtiger leesvoer. Een veellezer is ook maar een mens. Het werd Ik, Zlatan, over de spits van Paris Saint-Germain. Het was het tweede boek dat ik over een voetballer las en ook deze keer heb ik er erg van genoten. Misschien moet ik ook wat vaker naar voetbal gaan kijken. De zonen vinden Zlatan wel cool en de jongste had het boek voor Sinterklaas gekregen en gelezen. Als biografisch lezer lees ik dus nu ook voetbalboeken. Ik moet zeggen, het smaakt naar meer. Tips?

Zlatan heeft zich laten interviewen door de Zweedse journalist David Lagercrantz en het boek beschrijft zijn leven tot en met zijn eerste jaar bij AC Milan. En wat een leven. Geboren in de achterbuurten van Malmö als kind van gescheiden Joegoslavische emigranten, Kroatische moeder en alcoholistische Bosnische moslim-vader, kreeg de kleine Zlatan weinig liefde. Hij groeide half crimineel op, maar had een droom en die droom was voetballer worden. Of het allemaal waar is, kan ik niet beoordelen, maar Zlatan besloot te gaan trainen en trainen, uren, dagen achterelkaar, tot hij alles snapte van elke denkbare beweging die nodig is om een goede spits te worden. Hij keek filmpjes van Pelé, Van Basten en andere grootheden en oefende op hun bewegingen. Zlaten werd ontdekt, ging naar het eerste van Malmö, daarna via Ajax, Juventus, Inter, Barcelona en AC Milan naar zijn huidige club PSG. Onderwijl kreeg hij een relatie met een tienjaar oudere blonde Zweedse schone, een succesvolle zakenvrouw, die hem temde en al die dingen bijbracht die wel handig zijn om een volwassen leven te leiden maar die hij niet vanuit zijn opvoeding had meegekregen. Het zijn Zlatans woorden. Het stel is nu al meer dan 15 jaar samen en heeft twee zonen. Ook een knappe prestatie in deze tijden, niet van die zonen, maar van het al zo lang samen zijn.

Zlatan is een held, voor heel veel mensen, in en buiten Europa, voor jongens die wit zijn en voor jongens die een tintje hebben. Zlatans leven is het bewijs van het succes van Europa als smeltkroes van volkeren, maar ook van hard werken en je dromen najagen. Ik ben er van overtuigd dat we tussen al die Syrische vluchtelingen, die we nu mogen verwelkomen de Zlatans van over 10 of 15 jaar zullen vinden. Zlatan is een held en zijn leven is een groot argument tegen alle xenofobe hordes die nu de macht willen grijpen.

Hereditas Nexus

Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.