"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Im extremen Fels

Zaterdag, 4 februari, 2017

Geschreven door: Christoph Klein
Artikel door: Bert Vonk

100 legendarische klauterroutes in een modern jasje

[Recensie] Bij zijn verschijning in 1970 sloeg Im extremen Fels van de bekende bergboekenschrijver Walter Pause in als een bom. Het boek vatte zestig jaar ontwikkeling van het alpiene rotsklimmen samen volgens de bekende succesformule van de auteur: honderd extreem moeilijke klautertochten uit alle delen van de Alpen, van elke route een paginagrote, haarscherpe foto van topfotograaf Jürgen Winkler, een impressie in lyrisch proza en een kunstzinnige routeschets.

Voor veel rotsklimmers is Im extremen Fels nog steeds een – helaas al decennia lang uitverkocht – iconisch boek. Reden voor uitgeverij Panico Verlag om na 45 jaar een nieuwe uitgave te produceren. Met volledig nieuwe teksten, routeschetsjes in een modern jasje en een vijftal nieuwe routes, maar wel grotendeels dezelfde foto’s.

Ik was benieuwd wat voor sfeer het boek zou ademen. Ik ben immers de gelukkige bezitter van een door mijzelf stukgelezen exemplaar van de eerste druk, dat mij een paar van mijn mooiste bergavonturen heeft bezorgd. Zou de nieuwe uitgave vooral terugblikken of ook wat inkijkjes geven in de enorme ontwikkelingen van het alpiene rotsklimmen na 1970? Een beetje van allebei, stelde ik vast. Bij de keuze van zijn nieuwe routes (noodzakelijk, omdat een aantal oude routes zoals de fameuze Bonattipijler inmiddels in de diepte is verdwe­nen) heeft auteur Christoph Klein zich bescheiden opgesteld. Geen routes die de moeilijkheden van de oude honderd duidelijk overstijgen, maar wel prachtige tochten zoals Harlins ‘Directe Amerikaan’ op de Dru uit 1962 en de wellicht meest avontuurlijke Alpenroute, de Casarottoverschneidung op de Spiz di Lagunàz in de Dolomieten.

Kleins teksten zijn gekruid met droge humor en relativerender dan de wat gedateerde Pause­lyriek. Wel eert hij de oude meester door bij elke route een kernachtig citaat uit diens oorspronkelijke tekst op te nemen. Interessant zijn de verwijzingen naar het moderne rotsklimmen. Alle routes zijn natuurlijk inmiddels vrij beklommen. De ‘godfather’ van het moderne klimmen, Reinhold Messner, wordt geëerd door opname van de Heiligkreuzkofel Mittelpfeiler waar hij in 1968 de 7de graad uitvond. In de Hasse/Brandlerroute door de Grosse Zinne-noordwand wordt de beklimming van de sleutelpassage (8+/7a+) door free-solospecialist Alex Huber gememoreerd: “Greep voor greep, zonder diepe gedachten. Steeds in hetzelfde ritme.”

Kookboeken Nieuws

Samenvattend: dit is een geslaagde remake. Wie zich interesseert voor de geschiedenis van het moderne rotsklimmen of wie plezier beleefd heeft aan de eerdere uitgaven van
Im extremen Fels zal al bladerend en lezend moeite hebben om het boek weer uit handen te leggen.

Eerder verschenen in Bergen Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.