"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

In 225 Reisen um die Welt

Donderdag, 14 oktober, 2021

Geschreven door: Daniela Hansjagrob
Artikel door: Evert van der Veen

Toeristische wereldverkenning

[Recensie] Wat heeft onze wereld zoal te bieden aan ongetemde natuur, dingen die door mensen zijn gemaakt, zeeën en kusten, bergen, steden en landen? In dit Duitstalige boek In 225 Reisen um die Welt wordt de lezer aan de hand van deze thema’s mee op reis genomen naar bestemmingen die de moeite waard zijn waarbij alle continenten ter wereld worden aangedaan.

Een groot aantal items wordt uitgelicht en krijgt meer tekst en foto’s, andere items worden kort benoemd zonder foto’s. De uitgelichte items hebben kaders met reistips en ervaringen van mensen die er zijn geweest.

Het boek opent met Antelope canyon in Arizona en de foto toont een fraaie opname van een reiziger die dit gebied verkent. De opname van de Grand Canyon in Arizona is bijzonder omdat hij in het donker is genomen wat de foto een heel eigen sfeer geeft. In dit deel over de natuur ontbreken de beroemde Sossusvlei duinen in Namibië natuurlijk niet; met hun 300 meter zijn het de hoogste duinen ter wereld en de oranje-rode kleur is zeer markant.

Het boek valt op door de hoge kwaliteit van foto’s waarvan een aantal op dubbele pagina’s is afgebeeld hetgeen de uitstraling versterkt en de lezer nog duidelijker bij het onderwerp betrekt. Origineel is de foto van Machu Picchu in Peru, met restanten van een Inka nederzetting in de bergen, waarbij een lama op de voorgrond staat. De cirkel van Brodgar op het Schotse eiland Orkney, vergelijkbaar met Stonehenge, is prachtig zichtbaar omdat de foto een luchtopname is. Ook de vulkaankraters op Isabela, een eiland van de Galapagos eilanden, worden mooi in beeld gebracht omdat er gekozen is voor een luchtopname.

Geschiedenis Magazine

De foto bij avond van Manarola in Cinque Terre in Italië is van grote schoonheid. De kleurrijke verlichte huizen komen daardoor nog fraaier uit dan wanneer de foto overdag genomen zou zijn.

New York is vertegenwoordigd met de victoriaans getinte botanische tuin waarin elf leefwerelden aanwezig zijn. Het is wellicht niet het eerste doel waar een toerist aan denkt bij een bezoek aan deze stad maar het is zeer de moeite waard.

Diverse gebouwen zijn algemeen bekend maar mogen gezien hun culturele waarde en toeristische belang toch niet ontbreken. Zo zien we het Alhambra in Granada en de Sagrada Familia in Barcelona, de Hagia Sophia in Istanbul en de Klaagmuur in Jeruzalem. De foto’s van de Sixtijnse kapel in Rome vind ik minder geslaagd. Dat is opvallend en komt vrijwel nooit voor want de fotografen van National Geographic verstaan hun vak.

Een aantal foto’s draagt de naam topshot. In deze categorie vind ik de foto in Lijang in China het meest opvallend. Hier dansen tien etnische groepen in hun eigen folkoristische kleding op een bergpad dat slingerend omhoog gaat. In totaal staan er 400 mensen op de foto.

Dit boek In 225 Reisen um die Welt is natuurlijk geen allesomvattende impressie van onze wereld. Niet álles wat zeer de moeite waard is, is in dit boek vertegenwoordigd terwijl andere keuzen ook goed mogelijk waren geweest. Dat neemt niet weg dat het boek een fraaie staalkaart is van de natuurlijke en culturele rijkdom van onze aarde.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles