"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

MO13 - In de aanval!

Vrijdag, 9 juli, 2021

Geschreven door: F.C. van der Sluis
Artikel door: Ramona van den Berg

Een boek over een meid met ballen. Want ze laat zich niet kisten

[Recensie] Ook al zijn wij meisjes, wij vinden voetbal leuk. Het is niet alleen een sport voor jongens. Daar zijn Britt en ik het alle twee over eens. Dus toen wij zagen dat er een heus kinderboek kwam over een meisje dat graag voetbalt, wilden we dat wel heel graag lezen. Daarbij vind ik het leuk om te vermelden dat Fleur, de schrijfster van dit boek, een schrijfwedstrijd heeft gewonnen bij Uitgeverij Kluitman en daar vanuit is dit eerste deel ontstaan. Ja, je leest het goed. Ik kan je al verklappen dat er een tweede deel komt!

We lezen dit verhaal vanuit Sara. Ze is elf jaar en vertrekt met haar moeder naar diens nieuwe vriend. Ze laat de grote stad achter voor een duf dorp. Ze baalt enorm want ze laat ook haar vriendinnen en haar voetbalclub achter. En daarbij, de nieuwe vriend van haar moeder heeft twee kinderen. Ella is de vervelende stiefzus die in vele verhalen terugkomt. Zelfs Britt vond haar niet leuk. Ze doet helemaal niet leuk tegen Sara, mam. En dan is er nog Ole, hij vindt Sara wel oké en ze trappen geregeld een balletje samen. Het allerergste vindt Sara dat er in dit duffe dorp geen meidenvoetbalteam is. Maar ze laat zich niet kennen en stapt naar de directeur van de voetbalclub. Ze mag mee gaan voetballen met het jongensteam. Maar ook hierin zitten weer bepaalde personages die dat liever niet zien gebeuren. Ook de clubs waar ze tegen moeten voetballen zien Sara niet echt als een bedreiging en maken haar belachelijk. En het enigste wat deze stoere meid wil doen is voetballen en punten scoren.

Gelukkig ontmoet ze op school nieuwe mensen en sluit ze al vrij snel vriendschappen. Deze resulteren in nieuwe plannen. Want wat als ze nu een meidenteam opzet? Dan kan ze haar hobby blijven uitoefenen en zich fijn voelen binnen een team.

Een boek dat voor mij staat voor het opkomen voor jezelf. Je idealen nastreven. Doen waar jij je goed bij voelt. Een boek over een meid met ballen. Want ze laat zich niet kisten. Zoekt een nieuwe weg en gaat waarvoor ze staat. Zeker iets wat ik Britt wil meegeven in haar leven. Dus niet alleen een leuk verhaal maar ook een goede onderliggende boodschap.

Ons Amsterdam

Dit eerste deel laat zich makkelijk lezen. Zonder moeilijke woorden ga je door het verhaal mee en waan je je in de wereld van Sara. Bij elk hoofdstuk start je met een tekening van voetbalschoenen. Dit past goed bij het verhaal. Wat ik echter nog leuker vind is dat er naast de teksten soms ook kleine prentjes worden weergegeven die goed bij de alinea passen. Zeker een meerwaarde voor dit boek.

Wij geven dit boek 4 sterren. Wij hebben enorm genoten van dit verhaal van Sara en kijken uit naar deel twee. We gaan er nu al vanuit dat dit zeker weer vol staat van avonturen.

Eerder verschenen op Perfecte Buren