In de tuin van Monet

Zaterdag, 26 oktober, 2019

Geschreven door: Kaatje Vermeire
Artikel door: Rita Pontororing

Op naar het museum. Kunstprentenboek meenemen.

[Recensie] ”Hé, dat is zeker Monet” is de reactie van twee hele jonge museumbezoekers. Bij de ingang van de expositie herkennen ze het portret van Monet. Ze lopen rond met het kunstprentenboek In de tuin van Monet van Kaatje Vermeire.

Dit kunstprentenboek over Monet begint met een beeld van een jongen die probeert van de ene steen op de andere te stappen. De tekst bij deze illustratie vertelt  “Ik kan de kleuren bijna ruiken. Later wil ik schilder worden.” De illustratie is vaag en doet dromerig aan wat zeer goed past bij een toekomstbeeld.  Als voorlezer biedt deze bladzijde je de mogelijkheid om te vertellen over de schilder Monet.

Vervolgens wordt de jonge Monet afgebeeld in een atelier met meerdere schilders, waar hij zich niet zo thuis voelt. De illustraties tonen heel eenvoudig de ontwikkeling van Monet aan naar de uitbundige kleurenpracht.

Archeologie Magazine

In deze werken worden delen uit het boek herkend door de jonge museumbezoekers. “Niet precies hetzelfde, maar stukjes zie je ook in het boek”, constateren ze. Vooral het werk van Monet waarbij zijn schildersboot te zien is en hetzelfde bootje in het boek laat deze kinderen stil staan bij het boek. Ze bladeren door het boek om nog meer te ontdekken. De waterleleis worden eveneens herkend.

Jammer genoeg zijn de teksten voor hele jonge kinderen moeilijk te bevatten. Alhoewel de illustraties prachtig zijn, gebeurt er niet zo veel. Dat zijn twee gegevens die dit boek niet boeiend maken om alleen voor te lezen. Een museumbezoek hoort gewoon bij dit boek. De combinatie van boek plus museumbezoek aan de tentoonstelling Tuinen van verbeelding  met de werken van Monet (t/m 2 februari 2020) maakt het boek levendig.

Bovendien is het voor kinderen ook verrassend om de voorstudies voor dit kinderkunstboek te zien. Zo gaat een museumbezoek  leven.  

In de tuin van Monet is weliswaar een boek met illustraties die lijken op kleine schilderijtjes maar als voorleesboek/leesboek is het minder geslaagd.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

In de tuin van Monet

In de tuin van Monet