In gesprek met...... Anja Feliers

Maandag, 25 april, 2016

Geschreven door: Anja Feliers
Artikel door: Roelant De ByWie is Anja Feliers?
Ik ben een Vlaams schrijfster van –ondertussen zes- psychologische thrillers. Daarnaast geef ik part-time les op een middelbare school aan zestienjarige jongens, voornamelijk Nederlands. Ik ben mama van twee prachtige dochters, Luna (20) en Tara (16). Ik ben getrouwd met Patrick die in België ondernemer is. Ik lees heel graag, ik hou van een pittig dansje en zo nu en dan ga ik een avondje uit met mijn beste vriendinnen.


Waar schrijf je het liefst en doe je dat in absolute stilte?
Schrijven doe ik altijd op mijn schrijfzoldertje dat vlak boven mijn keuken ligt, liefst met het dakvenster open. Mijn bureau is meestal netjes opgeruimd zodat er ook letterlijk plaats is voor de enge scènes die ik bedenk. Terwijl ik schrijf luister ik naar filmmuziek. Voor de thriller waar ik nu aan werk is dat de soundtrack van Extreme loud and incredibly close.


‘Zuur’ is inmiddels de vijfde thriller met psychologe Kathleen Verlinden. Blijf je deze serie aanhouden of mogen we nog standalone boeken verwachten?
Doordat ik al vijf thrillers schreef rond psychologe Kathleen Verlinden is zij een stukje van mezelf geworden. Ik ken haar en haar gezin zo goed. Ik hou van wie zij is als vrouw, als moeder, als partner maar nog meer hou ik ervan dat zij niet perfect is. Ik ga Kathleen dus zeker niet loslaten en je mag nog een aantal erg heftige verhaallijnen rond haar en haar gezin verwachten.
Schrijf je voltijds?
Door het succes rond de reeks van Kathleen Verlinden is schrijven een bijna voltijdse job geworden. Ik schrijf bijna elke dag en iedere keer zijn dat een aantal sessies van meerdere uren. Maar ook daarnaast ben ik constant met mijn boek bezig. Het moeilijkste is wanneer je ’s avonds in bed ligt en je dan nog steeds bezig bent met denken. Vaak wordt het dan drie – vier uur en als dan je wekker elke ochtend om kwart voor zes genadeloos afloopt, dan besef je pas hoe slopend dat schrijven soms is.


Lees je elke recensie die er geschreven wordt over je boek en hoe sta je daar tegenover?
Ik lees niet elke recensie meer. Vroeger deed ik dat wel maar door de jaren heen ben ik gaan selecteren. Er zijn een aantal sites/kranten/tijdschriften waarvan ik de recensies zeker lees. Ik probeer echt te leren van zowel het goede als het slechte dat uit mijn thrillers gefilterd wordt. Sommige recensies van bepaalde sites zal ik bewust niet lezen omdat er teveel op de persoon van schrijver gemikt wordt in plaats van op het boek.


Lees jezelf ook veel en welk genre lees je dan?
Ik lees zelf te weinig door een gebrek aan tijd. Ik lees graag psychologische thrillers. Mijn favorieten zijn Esther Verhoef, Marion Pauw, Saskia Noort, Karin Fossum en Nicci French.


Is sociale media voor jou belangrijk? Wat zijn de voor- of nadelen voor jou?
Sociale media is erg belangrijk voor ons schrijvers. De rechtstreekse interactie is erg boeiend en vaak stimulerend om stevig verder te schrijven. Voor –en nadeel is tegelijkertijd dat echt iedereen vaak ongenuanceerd zijn mening geeft. Dat is soms hard, maar wel eerlijk natuurlijk.


Onlangs is er op Hebban, bij de thriller 10-daagse 2016, een artikel verschenen “no pasarȧn. “ Dit gaat over het Vlaamse boek dat de weg maar niet weet te vinden naar de Nederlandse boekwinkel. Wat is jouw opinie hierover?
Ja, dat is ontzettend moeilijk. Ik ben ervan overtuigd dat als ik net aan de andere kant van de grens geboren was (Maastricht ligt amper 7km van Eigenbilzen waar ik woon) dat het makkelijker was om ook voet aan de grond te krijgen in Nederland. Het is zo jammer dat we in een zo klein taalgebied leven en toch niet van elkaars rijkdom kunnen genieten. Maar ik geef niet op. 😉
Je zit als enige Belgische bij De Moordwijven, lukt dat wat met al die Nederlandse meiden ? 😉 en hoe ben je erbij geraakt?
De Moordwijven hebben mij gevraagd hen te versterken. Ik was daardoor erg gevleid en heb onmiddellijk ja gezegd. Het is heel leuk met hen samen te werken. Het is de bedoeling dat wij elkaar gaan versterken en ik ben ervan overtuigd dat dat op langere termijn zeker zal lukken. We chatten regelmatig met elkaar. Ik moet alleen opletten dat ik soms niet te Vlaamse uitdrukkingen gebruik. Dat brengt dan soms nogal wat hilariteit met zich mee.


Je was verleden jaar op de Boekenbeurs in Antwerpen. Hoe voelt het om daar te zijn en heb je toffe reacties gekregen van mensen die je boek(en) hebben gelezen of wilde kopen?
De Boekenbeurs in Antwerpen is een jaarlijkse afspraak die ik nooit wil missen. Bijna veertien dagen lang een beurs met vier grote hallen vol boeken, het is gewoonweg fantastisch. Ik ben er elk jaar een dag of vijf om te gaan signeren en ja, het is zalig je lezers daar te ontmoeten. Als ik na zo’n dagje thuis kom blaak ik van energie en wil ik alleen nog maar schrijven, schrijven, schrijven… Heerlijk!


Deze vraag telt ook voor Zoetermeer? Heb je daar een toffe ervaring gehad met de mensen en het interview dat je hebt gegeven?
Zoetermeer was echt super. Ik had wel zenuwen voor dat interview. Ik vind mezelf niet altijd mondig genoeg en vind dat de meeste Nederlanders veel beter uit hun woorden komen. Maar iedereen was er zo lief en enthousiast dat die zenuwen snel wegvielen. Ik kan Zoetermeer aan iedereen aanraden.


Thrillerfestival Zoetermeer 2015. 
Anja staat 3e van links.Wat is je beste werk tot nu toe volgens jezelf?
Ik ben het meest tevreden over Vergeet mij niet en over Zuur. Dat is omdat die thrillers tijdens het schrijven en ook daarna nog lang onder mijn huid gezeten hebben. Door de research die ik deed voor die verhalen, voelde ik soms echt té goed wat mijn personages doormaakten. Dat was erg heftig.


Waar ben je nu mee bezig en wanneer kunnen de lezers een nieuw boek van je verwachten?
Normaal gezien verschijnt er elk jaar in de maand september een nieuw boek van me. Dit keer wordt het een heel persoonlijke thriller die te maken heeft met het verlies van mijn moeder toen ik elf was. Hij slorpt me echt heel erg op, meer nog dan bij mijn andere thrillers. Ik vermoed dat het mijn meest emotionele thriller ooit zal worden.

Dank je wel Anja voor je medewerking aan dit interview. Dit ondanks dat je aan je nieuwe thriller aan het schrijven bent! Heel veel succes gewenst.


Nancy – Team De Perfecte Buren


Nieuwsgierig geworden naar Anja en haar boeken? 
Je kunt haar volgen op Facebook en via Moordwijven

Boekenkrant

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.