In gesprek met Anya Niewierra

Vrijdag, 1 december, 2017

Geschreven door: Anya Niewierra
Artikel door: Roelant De By

De tweede thriller van Anya Niewierra verscheen begin 2017. Het verhaal “Het dossier” is van zeer hoge kwaliteit en alom bewierookt. Hoog tijd om haar enkele vragen te stellen.Je eerste thriller “Vrij uitzicht” uit 2013 werd alom geprezen. De lezer proeft onmiddellijk de Franse sfeer in het dorpje waar Tess Clement gaat wonen. Hoe en waar vond je de inspiratie voor dat boek?
Ik woon al bijna twintig jaar parttime in de Pyrénées-Orientales, de regio waar dus dat dorpje met de naam Mosset ligt. Toen mijn huis in Mosset nog een schuur was, stortte tijdens een novemberstorm het dak in en moest ik onverwachts alleen naar Frankrijk. Tijdens de herstelwerkzaamheden ontstond het idee om ‘Vrij Uitzicht’ te schrijven. Eigenlijk uit verveling. Ik had namelijk geen vertier bij me. Eenmaal terug in Nederland liet het verhaal me niet meer los. Het was bovendien geweldig om met mijn gedachten telkens weer terug te kunnen keren naar Frans Catalonië. Het is een magische streek. Ruw en lieflijk tegelijk. En Mosset is écht bijzonder. Als ik er ben, is het alsof zich een hand op mijn hart legt.


Begin 2017 verscheen je thriller “Het dossier”. Een in alle opzichten totaal ander verhaal dan je eerste boek. Je bent zeer geïnteresseerd in kunst en schildert zelf ook. In hoeverre heeft dat je keuze voor het onderwerp van dit boek beïnvloed?
Mijn fascinatie voor kunst was inderdaad de reden dat ik ‘Het dossier’ schreef. Ik wilde een personage scheppen dat de wereld observeert vanuit het perspectief van een kunstenaar. Via lichttonen en kleurtinten. Door die nieuwe invalshoek hoopte ik een origineel verhaal te creëren.


De godfather van de Nederlandse faction Thomas Ross roemde het boek als “een parel in de Nederlandstalige misdaadliteratuur”. En dat is het, getuige de talrijke recensies met de hoogste waardering. Wat doet dat met je?
Het ontroert me. Vooral ook omdat ik pas als 50-plusser ben begonnen om te woekeren met mijn schrijftalent. Het laat zien dat je ook als oudere nog jong genoeg bent om nieuwe wegen in te slaan.


Het succes van “Vrij uitzicht” en vooral “Het dossier” oogt bijna als een droom. Welke invloed heeft dat op je “gewone” leven?
Best wel veel. Mijn vrije tijd gaat nu grotendeels op aan schrijven. Aan schilderen kom ik vrijwel niet meer toe. Ook privéuitstapjes maak ik nog maar zelden. Elk vrij uur gaat naar mijn boek.


Als directeur van de VVV Zuid-Limburg heb je een veeleisende baan die je op een dynamische en bevlogen manier invult. Hebben jouw dagen 36 uur?
Nee, was dat maar waar. Wat ik wel heb, is een man die mij alle huishoudelijke klussen uit handen neemt. Daarnaast heb ik een hekel aan shoppen, kijk geen tv en leef teruggetrokken. Ik heb dus geen sociaal leven. Ik maak een duidelijke keuze voor het schrijverschap en ben bereid daar veel voor te laten. Plus ik ben gedisciplineerd en kan me goed focussen.


Naar verluidt ben je met een nieuw boek bezig. Alweer iets geheel anders. Kun je een tipje van de sluier oplichten of is dat nog te vroeg?
Ja, ik kom weer met iets totaal anders. Het enige bekende is de locatie. Ik ga namelijk weer terug naar de Pyrénées-Orientales. Hier vertel ik het verhaal van een vrouw die de eerste veertien jaar van haar leven slechtziend en alleen met haar moeder in de desolate Pyreneeën leefde, niet wetende dat er nog andere mensen op aarde waren. Na de moord op haar moeder wordt mijn hoofdpersoon meegenomen naar de bewoonde wereld. Echter, na 25 jaar, na een aanslag op haar leven, wordt ze door onverwachtse gebeurtenissen alsnog gedwongen om te onderzoeken waarom haar moeder werd vermoord en door wie. Het boek gaat dus net als bij ‘Het dossier’ om een vrouw die de wereld anders waarneemt dan wij en haar zintuigen ook anders gebruikt. Ik heb me voor dit boek verdiept in slechtzienden en in kluizenaars, in hun denken en hun doen. En hoe ze overleven in de wildernis. Ik weet nu best wel veel over anachoreten. Machtig interessant.

Anya, zeer bedankt voor je kernachtige en zeer lezenswaardige antwoorden. Wij zijn nu al zeer benieuwd naar je volgende boek!

Charles Kuijpers


Lees HIER de recensie van ‘Vrij uitzicht’ en ‘Het Dossier’
Anya maakt ook deel uit van het schrijversinitiatief MOORDWIJVEN

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Kookboeken Nieuws

Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.