In gesprek met Carina van Leeuwen

Maandag, 25 juli, 2016

Geschreven door: Carina van Leeuwen
Artikel door: Roelant De By


Carina van Leeuwen werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voordat ze in 1991 naar de politie Den Haag overstapte.
Na enkele jaren in de uniformdienst werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs.
Ze maakte deel uit van het evaluatieteam (comissie Posthumus) in de Schiedammer Parkmoord en was betrokken bij het identificatieproces na de vliegramp in Tripoli.
Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam.
In 2014 debuteerde ze – na een weddenschap over het schrijven van een boek- met Vuurproef.
Het is het eerste deel van een serie : Unit Plaats Delict, een levensechte politieroman van eigen bodem en geschreven door een ervaringsdeskundige, dus CSI, maar dan echt!
Het tweede deel, Koud Spoor verscheen op 20 januari 2015.
Nachtvlinder is de titel van deel 3 in de serie UPD en is verschenen op 3 mei 2016.
Haar jarenlange ervaring als forensisch rechercheur zijn de inspiratie voor haar boeken die zich afspelen in Den Haag, waar ze zelf ook woont en jarenlang gewerkt heeft.
Carina studeerde Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze nog steeds gastcolleges geeft.
(bron:carinavanleeuwen.com)“Nachtvlinder” was de afgelopen maand juli ‘Boek van de Maand’ bij De Perfecte Buren en dus de ultieme gelegenheid om eens met Carina te babbelen. Patrice had de eer om haar eens aan de tand te voelen.
Is voor jou het schrijven een droom die is uitgekomen, heb je altijd al willen schrijven?
Schrijven is een cadeautje wat onverwacht op mijn pad is gekomen door een weddenschap, dus daardoor extra verrassend en mooi.

Je bent forensisch inspecteur. Wat houdt dat precies in?
Ik ben forensisch rechercheur in het cold case team, inspecteur is mijn rang. Ik probeer samen met mijn collega’s oude, niet opgeloste moordzaken op te lossen. Als forensisch rechercheur houd je je daarbij bezig met sporen die zijn gevonden in de tijd dat die moord werd ontdekt. Met nieuwe technieken proberen we bijvoorbeeld een DNA profiel in te vinden van de dader.


Is Renee, de hoofdpersonage in je Unit reeks, jouw alter ego? Bevat Renee autobiografische karaktereigenschappen?
Renee zou je op sommige punten mijn alter ego kunnen noemen. Haar Dark Side, het recht in eigen hand nemen, soms zijn er van die zaken waarbij je dat ook wel zou willen. Maar dat is niet aan mij, maar aan de rechter om te oordelen. Maar Renee, die kan en mag veel meer. Een paar karaktereigenschappen zijn zeker autobiografisch; haar gevoel voor recht en onrecht, haar betrokkenheid en liefde voor het vak van forensisch rechercheur. En Den Haag, haar stad waar ze nooit is weggegaan, zelfs niet voor een vakantie, dat is ook echt mijn stad.

TijdvoorTijdschriften

Je hebt nu drie boeken in deze serie geschreven, hoeveel kunnen we er nog verwachten? Heb je een bepaald aantal in gedachten?
Hoeveel er nog zullen volgen, weet ik echt niet. Er zijn in drie jaar tijd drie delen verschenen in de serie Unit Plaats Delict. Nu, na Nachtvlinder waarin ook in het privéleven van Renee een aantal belangrijke zaken helder zijn geworden, is het moment dat ik even pauze neem. Het laten bezinken en Renee ook even de tijd geven in mijn hoofd. Wat wil zij nog en kan ik daar wat mee? Dat klinkt misschien raar, want ik ben het die Renee heeft verzonnen, maar zo’n hoofdpersoon gaat echt leven. Dus het korte antwoord is; ik weet het niet, ik kijk wat er gebeurt.


Leent deze reeks zich volgens jou om te worden verfilmd? Hoe zou je dat vinden?
Ik zou het fantastisch vinden! Deze reeks zou heel goed verfilmd kunnen worden, of een TV serie van gemaakt. Er zijn geen heel dure locaties en stunts nodig en hoe leuk dat het dan eens in Den Haag speelt. Ik ben vooral heel benieuwd wie er voor Renee gecast zou worden, en voor Bob natuurlijk.


Wat heb jij met Den Haag?
Ik woon nu bijna 25 jaar in Den Haag en heb daarvoor overal en nergens gewoond, binnen en buiten Nederland. Het is by far de plaats waar ik het langst woon en ik ben er aan verknocht geraakt. Er is geen stad (voor zover ik weet) waar je alles bij elkaar hebt zoals hier; de historie van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden, de eeuwenoude architectuur, de bossen, parken en bovenal de duinen en het strand. Waar vind je in de binnenstad op één vierkante kilometer de regering, de middenstand, burgers en ook de prostituees? Fantastisch toch!


Wat is voor jou het grootste voordeel t.a.v. het schrijven van politiethrillers van het zelf in die wereld werkzaam te zijn?
Ik weet hoe het echt is om er te werken, om de zaken die je in boeken leest en op tv ziet zelf te onderzoeken (en dus ook te ruiken). In mijn boeken is het dus CSI, maar dan echt!
Research, doe je dat naast je werk nog aanvullend, ga je af op je ervaring, bel je collega’s of hoe gaat dat?
Het meeste weet ik vanuit de praktijk, maar ook ik doe onderzoek. In Nachtvlinder komen bv XTC labs ter sprake. Uiteraard weet ik dat het nodige van, maar voor de details duik ik dan wel in de boeken.


Zou je ook een boek in een ander genre met net zoveel overtuiging kunnen schrijven?
Dat zou afwachten zijn, maar ik zou het wel aandurven en ook erg leuk vinden. Iets om over na te denken dus 🙂


Ben je actief op social media? Wat is voor jou daarvan het grootste nadeel/voordeel? Hoe is het contact met je lezers?
Na ampele overwegingen en adviezen van zowel mijn uitgeverij als de politie, ben ik ook op social media actief geworden. Inmiddels heb ik een website (www.carinavanleeuwen.com) Facebook en een twitteraccount (@auteurcarina).
Mijn twijfel zat vooral in de combinatie met mijn werk, maar dat is tot nu toe geen probleem geweest. Ik post ook alleen zaken die te maken hebben met mijn auteursleven en daar waar het kan over mijn rechercheursleven.
Maar ‘live’ contact met mijn lezers vind ik het leukst. Tijdens de masterclasses bij boekhandels en in bibliotheken kunnen ze me vragen stellen, dat is vaak verassend maar vooral inspirerend. Tijdens het signeren probeer ik voor iedereen tijd te maken en een praatje te maken. Wat doen ze in het gewone leven, wat vinden ze leuk aan de masterclass en mijn boeken? Soms vertellen ze me heel persoonlijke zaken, dat ontroert me. Ik denk dat lezers zich niet altijd realiseren hoe leuk het is voor een auteur dat jullie er zijn, de moeite nemen te komen.


Ga je graag op vakantie, zoek je dan juist de drukte of rust?
Ik ben een reiziger, altijd al geweest en heb al veel van de wereld mogen zien. Ik vind het heerlijk om heel andere culturen te ervaren. Een goede mix van de drukte van een nieuwe omgeving afgewisseld met natuur en rust om het op je in te laten werken hebben mijn voorkeur.


Waar verbaas jij je wel eens over?
Dat mensen het echt leuk vinden om de in boeken te lezen hoe iemand afgeslacht wordt.


Waar kan je absoluut niet tegen?
Negatieve zeurneuzen. Het leven is een prachtig cadeau, maak er iets van !

De uitgever heeft een exemplaar van ‘Nachtvlinder’ beschikbaar gesteld voor degene die het juiste antwoord gaf op een vraag die te beantwoorden was als je de Bookflash uit het boek goed had gelezen hier op het blog. Er zijn onvoorstelbaar veel reacties gekomen op de vraag:  ‘Met welke woorden roept Chao de heilige maagd Maria aan’? We hebben geloot en Erik van de Ven uit Valkenswaard is de geluksvogel met het juiste antwoord: ‘Banal na Ina Maria’ 


Van harte gefeliciteerd Erik! Het boek komt zo spoedig mogelijk jouw kant uit!


Met dank aan Carina voor de genomen moeite onze vragen te beantwoorden! Heel veel succes met alles dat op je pad komt.
Uiteraard ook dank aan A.W.Bruna voor het beschikbaar stellen van het te winnen exemplaar voor de winactie bij ‘Boek van de Maand’. Altijd super dat dit mogelijk is op deze manier!! 


Lees hier de recensie van onze recensent Joop van dit geweldige boek!
Heb je de Bookflash nog niet gelezen maar ben je wel heel nieuwsgierig? Klik dan hier en lees de eerste hoofdstukken, wedden dat je de twee voorgangers ook wilt lezen? Veel leesplezier!


Patrice – Team De Perfecte Buren

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.