"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

In gesprek met........Chinouk Thijssen

Maandag, 28 september, 2015

Geschreven door: Chinouk Thijssen
Artikel door: Roelant de By


Wie is Chinouk?
Ik ben een 32-jarige Rotterdamse freelance redacteur die daarnaast young adult-thrillers schrijft. Ik lees al zo lang ik me kan herinneren en begon tien jaar geleden serieus met schrijven.

Je hebt altijd al schrijfster willen worden. Maar hoe pak je zoiets nu aan?
Toen ik op de basisschool zat las ik veel jeugdthrillers en schreef ik soms spannende kortverhalen. Op mijn twaalfde schreef ik mijn eerste ‘boek’, maar het duurde nog jaren voordat ik echt serieus begon. Met mijn eerste echte boek begon ik gewoon met de eerste zin die in me opkwam. De rest ging vanzelf. Tegenwoordig maak ik wel eerst een geraamte en weet ik een klein beetje waar ik naartoe wil. Daarna begin ik met het eerste hoofdstuk en komt het verhaal vanzelf.

‘Ik ben een dromer’, dat zijn jouw woorden. Hoe uit zich dat in het dagelijks leven? Stel je doelen voor jezelf of is het een kwestie van go with the flow?
Ik stel continu nieuwe doelen voor mezelf en ben echt van de schema’s, maar laat het tijdens het schrijven ook vaak los. Ik ben zo dromerig dat ik soms even helemaal weg kan zijn, dan hoor ik niemand en ben ik in mijn eigen wereldje. Als ik aan het schrijven ben, ben ik ook echt niet aanspreekbaar. Dan zit ik helemaal in het verhaal.

In een eerder interview gaf je aan graag eens in het hoofd van een psychopaat te willen kruipen, heb je dat nog steeds en waarom is dat?
Ja, dat vind ik heel interessant. Hierdoor kan ik het waaromgedeelte van zo iemand helemaal ontleden en kan ik misschien zelfs medelijden voor diegene opwekken bij lezers. Vaak is een psychopaat niet alleen slecht maar heeft hij (voor zichzelf) een goede reden voor wat hij doet.

Research is belangrijk voor het schrijven van een boek. Hoe pak jij dit aan?
Ik schrijf vaak over onderwerpen die mijzelf heel aannemelijk lijken, waardoor ik me goed kan inleven. Ik zoek veel uit via zoekfuncties en boeken en vraag zo nodig deskundig advies. Voor sommige boeken ga ik ook op onderzoek uit op locatie. Dan moet ik iets zelf gezien hebben. Een setting bijvoorbeeld.

Bevatten jouw verhalen veel autobiografische elementen? Word jij één met je personages?
In mijn eerste boek, ‘Liefdesduivel’, leek de hoofdpersonage erg veel op mij. In alle boeken en verhalen die ik daarna heb geschreven heb ik gekozen voor personages die ver van mij af stonden. Wel zitten er altijd wat autobiografische elementen in, maar alleen degenen die mij goed kennen zullen deze dingen herkennen.


‘Blindelings’ betreft een verhaal in de leeftijd van jongeren tot ongeveer 18-19 jaar. Heb je iets speciaals met die doelgroep? Waarom schrijf je YA?
Ook al ben ik 32, ik voel me nog heel erg verbonden met die tijd. In de levensfase van deze doelgroep is het heel belangrijk dat er veel gelezen wordt, en ik probeer dan ook in elk boek een boodschap mee te geven, maar daarnaast vind ik dat ontspanning ook voorop moet staan. Lezen moet leuk zijn.

Zou je ook een kinderboek of een roman kunnen schrijven denk je?
Nee, dat denk ik niet. Een kinderboek lijkt me heel moeilijk, ik heb nauwelijks kinderen in mijn omgeving en zou niet echt weten wat ze leuk vinden. Een roman kan ik volgens mij echt niet schrijven. Spanning toevoegen is voor mij iets natuurlijks, ik kan niet zonder.

Je nieuwste boek is eigenlijk niet ‘nieuw’. ‘Hij is van mij’ is eerder als thriller uitgebracht en nu als YA. Ik heb begrepen dat de verhaallijn herschreven is hiervoor? 
Het boek is inderdaad herschreven, waardoor het voelt als een nieuw boek. Een paar van de grootste verhaallijnen zijn op de schop gegaan en dat verandert alle achtergrondverhalen, motieven en onderlinge banden. Daarnaast is het nu YA-proof en heeft de toon een verjongingskuur gehad, net zoals de personages zelf. 


Komt er binnenkort nog een nieuw verhaal van je uit?
Ik ben op dit moment bezig met mijn derde YA-thriller. Door drukte met werk heb ik flink wat achterstand opgelopen, maar er komt nog genoeg aan.

Je bent naast het schrijven ook freelance redacteur. Je leest en corrigeert dus je collega’s? Kun je er iets meer over vertellen?
Dat klopt. Zes jaar geleden ben ik begonnen met het corrigeren en persklaarmaken van manuscripten voor verschillende uitgeverijen. Door de bureauredacteurs word ik ingehuurd, maar af en toe werk ik ook op persoonlijke basis. Manuscriptbegeleiding en tekstschrijven horen ook bij mijn werk. Al met al ben ik eigenlijk altijd met tekst bezig.

Hoe combineer je het dagelijks leven met het schrijven van een boek?
Dat is heel moeilijk. Ik werk gemiddeld tussen de 60 en 80 uur per week en dat is buiten het schrijven van mijn boeken. Daar moet ik echt een paar uur per dag voor inplannen om in een goed ritme te blijven, maar als ik te veel opdrachten heb lukt dat niet. Ik wil wel gaan proberen om minimaal één dag in het weekend hiervoor te reserveren.

Heb je een vast schrijfritueel?
Helaas niet, maar dat zou ik wel graag willen. Ik schrijf overal en alleen wanneer ik er tijd voor heb, maar mijn doel is om dit op korte termijn drastisch te veranderen. Dus een dag in het weekend schrijven en elke dag een uur voordat ik begin met mijn werk. Dat lijkt me een fijn schema.

Wat zijn je ambities mbt het schrijven? Wat moet je van jezelf per se gedaan hebben als je veertig bent?
Ik ben nu nog bezig met een standalone, maar ik heb de grove lijnen en zelfs al bepaalde scènes op papier staan voor waar ik daarna aan wil beginnen: een trilogie. Ook wil ik nog een inspiratieboek schrijven. Voor mijn veertigste wil ik één keer voor een award genomineerd zijn. Ik hoef niet eens te winnen, maar een nominatie lijkt me toch wel geweldig.


Wat vind je van recensies? Hoe ga je om met kritiek en hoeveel waarde hecht je daaraan?
Ik heb zelf zeven jaar lang recensies geschreven en weet dat niet elk boek je ligt. Een mening is geen feit, daarom kan de een een waardering geven van één ster voor hetzelfde boek waarvoor een ander vijf sterren geeft. Ik lees ze allemaal en hecht veel waarde aan goed onderbouwde recensies. Kritiek is goed als het is bedoeld om verder te groeien, en dat is ook wat ik wil. Natuurlijk is het leuker als iedereen het geweldig vindt wat je allemaal doet, maar zoveel mensen betekent zoveel meningen.

Lees je zelf ook en zo ja, wat is het laatst gelezen boek?
Lezen staat bij mij de laatste tijd helaas op een laag pitje, maar dat ligt niet aan de boeken maar meer aan tijdgebrek. Op dit moment ben ik bezig in het derde deel uit de Jeremy Jago-reeks van Melissa Skaye. Ik wou dat ik er echt een avond voor kon zitten want het is weer een heerlijk boek.
Wie is je grote voorbeeld op het schrijversvlak?
Thomas Olde Heuvelt, Judith Visser, Chantal van Gastel, Lisette Jonkman, Helen Vreeswijk… Dat zijn er dus iets meer dan één. 🙂

Hoe omschrijven familie en vrienden je denk je/hoop je?
Als eigenwijs, is het eerste wat er in me opkomt, haha. En koppig. Maar ik denk dat ze verder ook wel zien dat ik rechtstreeks op mijn doelen en dromen afga. Ik ben een dromer maar ook een doener.

Wat is volgens jou het verschil in schrijven en lezen tussen een YA* en NA*? (*Young Adult en New Adult)
Zelf heb ik nog nooit een NA geschreven, en ik weet ook zeker dat ik dat niet kan, maar voor mijn werk lees ik ze veelvuldig. Ik krijg vaak new adult-boeken toegestuurd. Het grootste verschil is dat de personages wat verder zijn dan die in een young adult en dat ze al meer levenservaring hebben. Verliefdheid en alles wat daarbij hoort speelt ook een grotere rol in new adult.

Stel, je wint de hoofdprijs in een loterij. Wat ga je doen, met wie en waarom?
Oe, daar heb ik echt over nagedacht. Ik ga eerst een maand met mijn ouders en zusje op vakantie. De honden gaan ook mee. Het liefst naar een warm land. Daarna vind ik het tijd voor freelance personeel om mij te ontlasten, want ik wil mijn bedrijfje wel houden, en dan wil ik zo goed als fulltime met schrijven bezig zijn en alles wat daarbij hoort. Dan hou ik ook nog eens meer tijd over om met vrienden af te spreken.

Tot slot, wat is voor jou het ultieme boek?
O god, het ultieme boek?! Ik duik even in mijn gelezen-lijst… ‘Ik besta niet’ van Cristin Terrill is een boek dat erg is blijven hangen. En de Hate List van Jennifer Brown. Maar dan doe ik zoveel andere goede boeken teniet.

Dank je wel Chinouk voor je razendsnelle antwoorden en je enthousiasme! 

Patrice – Team DPB


Meer weten over Chinouk en haar boeken?

Eerder verschenen op Perfecte Buren.

Boeken van deze Auteur:

Gegijzeld

Blindelings

Hij is van mij

Fataal spel