"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

In gesprek met .... Janine van der Hulst-Veerman

Maandag, 13 februari, 2017

Geschreven door: Janine van der Hulst-Veerman
Artikel door: Roelant de By




Twee romans, een eigen uitgeverij. Een ondernemende en actieve dame die Janine Verhulst. Maar wie is zij als ze niet schrijft en waarom de keuze zelf uitgever te gaan worden? Lees snel verder en maak kennis met deze spontane, enthousiaste auteur.

Vertel ons als eerste eens wie is Janine?
Janine schrijft en leest graag en is creatief. Dat laatste uit zich in handwerken, tekenen en schilderen. Ook vindt ze het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Zij wandelt graag in de prachtige bergen van Zuid Tirol. Daar komt zij tot rust.
Zij is 27 jaar getrouwd met Jaap en samen zijn zij ouders van drie volwassen kinderen.


Kun je iets vertellen wat je motivatie is geweest om je eigen uitgeverij te beginnen?
Een poos terug stuurde ik een manuscript in naar verschillende uitgeverijen. Van diverse uitgevers kreeg ik de positieve feedback dat ze mijn schrijfstijl heel erg goed vonden. Een van die uitgevers omschreef het als prachtig, warm en beeldend en wilde met mij om de tafel. Er volgde een reorganisatie binnen deze uitgeverij en vervolgens hoorde ik niets meer. De wetenschap dat mijn schrijfstijl de uitgevers aansprak gaf het zetje in de rug om verschillende uitgeefmogelijkheden te onderzoeken en richtte vervolgens Uitgeverij Lieve Hart op.



Je uitgeverij heeft de bijzondere naam Lieve Hart gekregen en dat is ook de titel van je eerste boek. Waarom heb je voor deze naam gekozen? De naam heeft een ‘lieve’ insteek en hou je er rekening mee dat men daarom op voorhand je boeken en/of bedrijf in een bepaalde categorie kan plaatsen in de uitgeverswereld? Bv, chicklit/romantische romans? Of was dat juist de insteek? Kun je daar iets over uitleggen/toelichten?
Lieve Hart! Is een Huizer uitroep van verbazing en betekent: ‘lieve help’ of ‘lieve tijd’. Omdat Lieve Hart ook met liefde, warmte en passie wordt geassocieerd, is de uitgeverij naar mijn debuutroman vernoemd en hoop daarom zoveel mogelijk boeken met deze ingrediënten uit te kunnen geven.

Lieve Hart! en Gevangen wind gaan over Marrie die leeft begin jaren 1900. Wat is voor jou de reden een historische roman te schrijven en waarom specifiek in deze periode? Hoe heb je het bijvoorbeeld aangepakt qua research om het geheel zo authentiek mogelijk te krijgen?
Het verhaal speelt zich voornamelijk in Huizen af, dat vroeger een vissersdorp was. In de Oude Haven liggen nog een aantal botters. In het voorjaar en de zomermaanden zijn er diverse mogelijkheden om mee te varen. Uiteraard heb ik daar een aantal keer aan deelgenomen. Ik mocht zelfs aan het roer van zo’n bakbeest staan en een van de monsterlijk zware zwaarden laten zakken en omhoog hijsen omdat we overstag gingen. Op een van de zomeravonden beleefden we een prachtervaring. De zon en de lucht kleurden alle tinten oranje boven het kalme Gooimeer. Een van de foto’s die ik toen nam, is in de cover van Gevangen Wind verwerkt. De voorouders van vaders kant waren vissersmensen en mijn vader wist daar veel over te vertellen.
Eerst schreef ik delen van het verhaal en deed vervolgens research, daardoor stuitte ik op nieuws dat ook in het verhaal verwerkt kon worden. Voor research las ik ook boeken, bezocht ik musea, nam interviews af en raadpleegde diverse archieven.


Vanwaar de liefde voor de historische roman? Heb je daar altijd al over willen schrijven? Ben je iemand die van geschiedenis houdt qua leven/kleding/omstandigheden etc?
Het is niet specifiek de historie waar ik een voorliefde voor voel, maar ook de hedendaagse culturen die me enorm boeien. Waarom leeft men zo, waarom doen/deden ze iets op een bepaalde manier en wat is hun verhaal? Er fladdert dan een soort kennisvlindertje tegen mijn buikwand als ik antwoord vind op mijn vragen.

Wat is het boek dat je het meest recent hebt gelezen? En van welk boek baalde je het meest dat je het uit had?
Nu lees ik Sisi, geschreven door Allison Pataki, toevallig ook een historische roman en een absolute aanrader. Zij beschrijft interessante historische feiten op een heel natuurlijke manier. Ik heb expres zo langzaam mogelijk gedaan over het boek De Overgave van Arthur Japin, hij heeft zo’n prachtige schrijfstijl. Echt balen toen ik die uit had.



We leven nu natuurlijk in een heel andere tijd dan je hoofdpersonage Marrie. Als je zou mogen kiezen, in welke tijd zou jij dan het liefste leven en kun je ook aangeven waarom?
Juist door het schrijven over begin 1900 ben ik extra blij dat we in deze tijd leven met alle luxe en comfort. Vroeger was reizen naar het buitenland alleen weggelegd voor de steenrijken, nu geniet Jan Modaal ook van deze rijkdom.


Bevatten je romans biografische elementen? Heb je tijdens het schrijfproces weleens gedacht, ‘zoiets zou ik nou ook doen!’ Of zijn er karaktertrekken van jezelf of bekenden in het verhaal verwerkt? Vertel eens?!
Nou, ik heb eerder gedacht: ‘Dat zou ik niet durven’. Om de gebeurtenissen zo echt mogelijk te omschrijven heb ik tot in den treure research gedaan over het vissers- en kaasventersleven aan het begin van de vorige eeuw en het verhaal creatief uitgewerkt met al mijn inlevings- en voorstellingsvermogen. Het zou best kunnen dat hierdoor het verhaal bij lezers enige herkenning oproept. Een van de recensenten noemde in haar recensie over Gevangen Wind, dat het leek alsof ze af en toe haar oma hoorde praten. En dat vond ik een mooi compliment.


Je hebt nu twee historische romans geschreven. Heb je ook ambities om in andere genres te gaan schrijven? Zijn daar ideeën voor? Waar ben je nu bijvoorbeeld mee bezig?
Het genre roman spreekt me wel het meeste aan om te schrijven. Sowieso zou ik graag een feelgoodroman schrijven. Momenteel werk ik aan een autobiografische roman. Daar zoek ik t.z.t. nog proeflezers voor…

Tot slot: Als jij iemand uit het verleden of in het heden zou mogen

ontmoeten, wie zou dat zijn en wat zou je willen vragen?
Dan zou ik graag Claudia de Breij ontmoeten, gewoon om haar te complimenteren met de oudejaarsconference. Wat heeft ze dat geweldig goed gedaan, ze heeft me laten lachen en een traan doen wegpinken. Echt zo bijzonder mooi!


Janine, dank je wel voor je enthousiaste medewerking aan dit interview en de winactie van je romans! Heel veel schrijfplezier en succes gewenst met je uitgeverij en je boeken. We kijken er naar uit!


Namens De Perfecte Buren, Patrice

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.