In gesprek met...........Linda Udo

Woensdag, 31 december, 2014

Geschreven door: Linda Udo
Artikel door: Roelant De By

In de leesclub was het boek ‘Koninklijk Complot’ goed voor vele vragen. Hoog tijd om dan ook de auteur Linda Udo eens wat vragen voor te leggen. 


Wie is Linda Udo?
Linda Udo (24 oktober 1964) studeerde PR en voorlichting in Amersfoort. Daarna behaalde ze haar propadeuses Rechtswetenschappen en Psychologie in Rotterdam. Als strategisch communicatieadviseur werkte zij voor tal van hogescholen, gemeenten, provincies en bedrijven. Linda Udo is getrouwd met Ton de Vries en samen hebben zij een dochter Zana.
Naast het schrijven van artikelen en blogs geeft zij samen met haar man leiding aan Gotogrow, het communicatiebureau waar onder andere www.geeninspiratie.nl deel van uitmaakt.Waarom heb je dit boek geschreven?
De wereld heeft het recht om te weten wat er nu écht is gebeurd. Met name ook voor de zeven journalisten, die in mijn ogen onterecht zijn berecht en die daarna hun beroep niet meer konden/wilden uitoefenen. Nu wordt er vanuit gegaan dat Diana en Dodi zijn vermoord. De mensen die bij het ongeluk waren betrokken zijn door het slijk gehaald. Ik begrijp Diana haar beweegreden, maar als Charles gewoon achter haar was blijven staan was dit nooit gebeurd. Het boek is na 17 jaar onderzoek de felbegeerde kroon op mijn werk.


Vanwaar de fascinatie voor Diana?
Ik was/ben met name geïnteresseerd in het mysterie achter het ongeluk.


Je geeft aan dat je het gevoel had, na het ongeluk, dat er iets niet klopte. Waar kwam dat gevoel vandaan?
Vrij snel na het wereldschokkende nieuws ontstond er bij mij het gevoel dat er iets niet klopte. Daarom startte ik mijn eigen onderzoek. De officiële berichtgeving vertrouwde ik namelijk niet. Er waren te veel vraagtekens bij journalisten en het publiek. Die vraagtekens wilde ik helder zien te krijgen.Vanaf dag een zijn er diverse complottheorieën over de toedracht, de dood -óf ze inderdaad wel dood zijn- en het gekonkel van het Brits Koningshuis. Welke theorie, waarmee jij bekend bent, is het meest waarschijnlijk?
Naar aanleiding van mijn onderzoeksresultaten: dat ze nog in leven zijn. En dat het ongeluk in scène is gezet.17 jaar onderzoek, over research gesproken. Dat heeft natuurlijk een enorme impact op je leven?
Ik heb het boek naast mijn werk als communicatieadviseur, geschreven. Het was bijzonder interessant en leuk om te doen. Ik verdiepte me de afgelopen 17 jaar intensief in de kronieken van het Britse koningshuis die door vermaarde historici waren geschreven. Ook filterde ik relevante feiten uit duizenden tabloids, bestudeerde nauwgezet foto’s en documentaires, politierapporten en rechtbankverslagen. Al deze informatie heb ik in een roman/thriller verwerkt. De afgelopen 17 jaar is mijn verhaal ook regelmatig bijgesteld, aangezien er steeds nieuwe feiten naar boven kwamen.
Eind 2013 werd een laatste verzoek tot heropening van het onderzoek naar de juiste doodsoorzaak van Lady Diana verworpen. Meteen daarna heb ik mijn manuscript afgerond en ben ik het uit gaan geven.Hoe combineerde je het onderzoek/ het schrijven met je privéleven?
Dat was heel goed te combineren en daarnaast erg interessant om te doen. Zie ook vraag 6.

Sociologie MagazineJe hebt voor dit boek ontzettend veel boeken doorgespit. Er is zelden over iemand zoveel geschreven zoals over Di. Je zult ongetwijfeld dingen hebben gelezen die je nog niet wist. Wat is je daarvan het meeste bijgebleven?
De brief die Diana, een paar dagen voor het ongeluk, aan haar butler schreef.Je boek is geschreven op basis van onweerlegbare feiten zeg je. Feiten ook door anderen onderzocht en naar buiten gebracht. Maar zijn die echt onweerlegbaar?
Mijn informatie komt uit betrouwbare bronnen en is getoetst aan een omvangrijk onderzoeksrapport van 1500 pagina’s over het ongeluk. Er zijn in de diverse kronieken die ik heb gelezen talloze feiten aangedragen, maar die werden niet in de juiste context gezien, omdat men de officiële lezing over Diana’s dood al te klakkeloos voor waar aannam.Diana is een van de meest besproken en gefotografeerde vrouwen in de vorige eeuw, zou je je kunnen voorstellen dat ‘Mission Escape’ een werkelijkheid is?
Ja, omdat het in scène zetten van iets voor een geheim project, werkelijk gebeurde. Zie artikel in The New York Times van 1985 (ook terug te vinden in mijn archief zie www.langlevediana.nl: John Stears, een gelauwerd expert in special effects heeft in 1985 in The New York Times bevestigd dat hij zeker drie keer is benaderd door regeringsinstanties om voor een geheim project iets daadwerkelijk in scène te zetten. Er werd hem zelfs een enorme som geld geboden. In het artikel gaf hij aan geen bronnen prijs te kunnen geven, omdat hij een geheimhoudingsclausule had getekend. Stears zei zichzelf gelukkig te prijzen dat hij niet op het aanbod was ingegaan.Waarom heb je gekozen voor een roman en niet een biografie/documentaire? Het doet ook wel ’thrillerachtig’ aan op sommige momenten.
Om mijn boek voor een zo groot mogelijk publiek leesbaar te maken heb ik alle ontdekte feiten in de vorm van een roman gegoten die leest als een spannende thriller.Ben je ook op dé locatie, Pont de l’Alma-tunnel, geweest in Parijs?
Ja, ik heb diverse keren de halve marathon in Parijs gelopen. De route loopt door de Pont de l’Alma-tunnel. Natuurlijk ben ik even gestopt bij de 13e pilaar. Een kippenvel moment!Is je boek ook in GB te verkrijgen/vertaald?
Mijn boek wordt momenteel vertaald van het Nederlands naar het Engels. Inmiddels zijn er 30 hoofdstukken gereed en is er een synopsis in het Engels.
Zo ja;
-Heb je reacties van lezers uit GB? Of van de familie van Dodi? Nee
-Is het Koningshuis in GB op de hoogte van je boek? Ik denk het niet! Daar is mijn boek denk ik nog te kort voor op de markt.


Je zaait enorm veel twijfel, in ieder geval bij de lezers op dit moment in de leesgroep bij DPB. Het boek blijft je bezig houden, dagenlang. Is dat ook je bedoeling?
Het was niet mijn intentie om twijfel te zaaien. Wel dat mijn boek mensen bezighoudt. Het verhaal is immers gebaseerd op ware feiten. In mijn boek worden voor het eerst alle tot nu toe bekende puzzelstukken naar de raadselachtige dood van prinses Diana in elkaar gepast. Puzzelstukken die de afgelopen zeventien jaar als losstaande feiten en nieuwtjes door journalisten, schrijvers en wetenschappers naar buiten zijn gepresenteerd. Mijn verhaal is onderbouwd met feiten waarvan sommige nog niet eerder bekend zijn gemaakt, en andere door mijzelf zijn ontdekt waaronder het interview met John Stears.Hoe groot acht je de kans dat jouw theorie/stelling de waarheid zou kunnen zijn?
Heel groot. Er zijn namelijk te veel aanwijzingen in die richting. Verder heeft prinses Diana regelmatig aangegeven dat ze wilde verdwijnen, en dan bij voorkeur naar Cape Cod. Ik vermoed dat ze daar dan ook naar toe is gegaan.Stel; Diana leeft nog. Wat zou je haar willen vragen?
Of ze nu gelukkig is en of ze haar kinderen regelmatig ziet.Waar hoop je/denk je zelf dat ze is?
Prinses Diana heeft meerdere keren aangegeven dat ze naar Cape Cod wilde verdwijnen. Ik vermoed dat ze daar dan ook naar toe is gegaan.Klopt het dat je met het programma Nieuwsuur een reis in planning hebt richting Cape Cod om te gaan onderzoeken of Di en Dodi daar zijn?
Ja, dat klopt.Waarom zou je dat willen? Ben je niet bang dat je ze daarmee en jezelf in gevaar brengt? De waarheid boven alles?
Ik heb niet voor niets 17 jaar onderzoek gedaan naar het ongeluk. Natuurlijk is er een grote kans dat ik dan gevaar loop. De wereld heeft het recht om te weten wat er nu écht is gebeurd. Met name ook voor de zeven journalisten die in mijn ogen onterecht zijn berecht en die daarna hun beroep niet meer konden/wilden uitoefenen.Recent ben je met de dood bedreigd, heel heftig. Kun/wil/mag je daar iets over vertellen?
Ik ben erg geschrokken en op mijn hoede. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe serieus ik de bedreiging moet nemen. De brief is 4 weken geleden bij mij thuis bezorgd in een blanco envelop, zonder adressering. De politie is ingelicht, maar kan verder niets doen.Wat hoop je met dit boek te bereiken?
Dat de lezer wordt gegrepen door mijn boek en dat men het onderwerp niet meer los kan laten. Het is absoluut geen sensatieverhaal. De hele zaak is door mij immers grondig uitgezocht en met bewijsvoeringen onderbouwd. Daar heb ik 17 jaar de tijd voor genomen.Na 17 jaar onderzoek, Di en consorten. Valt je dan in een zwart gat? Dit boek is nu af, wat nu?
Absoluut niet. Ik ben inmiddels begonnen met het schrijven van een volgend boek. Een heel heftig en waar gebeurd verhaal.Wat doet Linda in haar vrije tijd als ze niet schrijft?
Mijn dochter van 12 jaar begeleiden met haar zwemcarrière en genieten van het leven.Lees je zelf ook? Zo ja, wat dan?
Ik ben dol op thrillers. De afgelopen twee weken heb ik een boek van Sterre Carron genaamd ‘Matsya’ gelezen en het boek ‘Mijn boek van jou’ van Claire Kendal. Beide boeken waren erg prettig om te lezen en daarnaast ontzettend spannend. Ik ben inmiddels fan van Sterre en ben voornemens ook haar andere twee boeken ‘Mara’ en ‘Tirtha’ te gaan lezen. Een talentvolle schrijfster.Geld is geen optie, je mag op reis. Waar ga je heen, met wie en wat gaat er absoluut mee in je tas? Is Cape Cod een optie?
Cape Cod wordt mijn eerstvolgende bestemming. En mijn man en dochter gaan dan zeker mee. Ik reis niet zonder hen.Maak een keuze; Complot tot verdwijning of een onfortuinlijk ongeluk? Diana of Camilla? Monarchie of Republiek?
Complot tot verdwijning / Diana / MonarchieHoe omschrijven jouw familie en vrienden jou als persoon?
Verrassend, veelzijdig, familiegezind, altijd vol ideeën, sociaal, serieus, vasthoudend, druk en erg enthousiast. Maar ik heb ook negatieve kanten hoor! Gelukkig zijn mijn familie en vrienden bijzonder positief. Zij benadrukken juist mijn positieve kant. Daarnaast stimuleren en steunen ze mij. En heel subtiel wijzen ze me op mijn gebreken. Daar ben ik ze dan ook erg dankbaar voor.Waar mogen ze jou midden in de nacht voor wakker maken?
Ik moet er iedere dag om 03.45 uur uit (met uitzondering van zondag) en daardoor slaap ik heel diep. Ik vind het eigenlijk niet prettig om wakker te worden gemaakt.


De groepsrecensie van ‘Koninklijk Complot’ is hier te vinden.

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.