'In gesprek met' Pjotr Vreeswijk

Dinsdag, 17 oktober, 2017

Geschreven door: Pjotr Vreeswijk
Artikel door: Roelant De By

Het is bijna zover, ‘Dwaalspoor’ de tweede thriller van Pjotr, ziet bijna het levenslicht en wat is een beter moment om het brein daarachter eens even aan de tand te voelen? Patrice ging in gesprek met Pjotr, auteur van ‘Masterplan’ en nu ‘Dwaalspoor’. Wat zijn de toekomstplannen van deze reislustige auteur? Lees snel verder en enjoy!


Hoi Pjotr, vertel eens in het kort wie jij bent en wat je doet?
Hoi. In het kort. Ik ben 45 jaar en vader van twee superleuke kids. Ik ben niet getrouwd maar ik noem mijn vriendin wel overal mijn vrouw. Ik ben een onwijze reisfreak en probeer dan ook iedere jaar een fanatische reis te maken. Verder werk ik bij de politie, ik ben momenteel wijkagent en natuurlijk ook schrijver.


Je hebt je thrillerdebuut gemaakt met ‘Masterplan’. Hoe kijk je nu terug op die periode m.b.t. debuteren an sich maar ook wat je ervan hebt geleerd.
Het was een hele spannende tijd toen mijn boek uitkwam. Ik had geen flauw idee wat er allemaal bij zou komen kijken. Weet je wat grappig is, het is eigenlijk nooit een droom van me geweest om een boek te schrijven, laat staan gepubliceerd te krijgen. Nu ik eenmaal zo ver ben wil ik natuurlijk niets anders meer. Ik heb ondertussen wel zicht gekregen op het boekenvak. Het is een apart wereldje. Ik stel mijn beeld en verwachtingen ook steeds bij.Wat is voor jou het summum aan het schrijven van een boek? Wat is je uiteindelijke doel?
Het summum? Bedoel je het hoogst haalbare? Zoals ik net al zei. Ik stel mijn verwachtingspatroon steeds wat bij. Weet je wat gek is, iedere keer als je weer een level verder komt, merk je dat er feitelijk weinig aan jou als persoon veranderd. Je bent nog steeds degene die je ervoor was. Natuurlijk, in mijn grootste dromen breek ik internationaal door. Gelukkig zitten er daarvoor nog vele doelen waarvoor ik me kan inzetten.


Je nieuwste thriller ‘Dwaalspoor’ is het vervolg op ‘Masterplan’, je debuut, maar kan prima als standalone worden gelezen volgens jou. Ben je van plan om in de toekomst wederom een thriller te gaan schrijven met dezelfde hoofdpersonage?
Ja. Althans, als mijn lezers dat willen. Ik ben nu wel met een ander project bezig, maar naar gelang de reacties op Dwaalspoor ben ik zeker van plan er een derde deel aan toe te voegen.

Er is veel discussie over de ingrediënten die nodig zijn om een boek tot thriller te maken. Wat is jouw persoonlijke mening daarover, wat móet er in een verhaal zitten om voldoende spanning te genereren? Wat is volgens jou een echt goede thriller?
Dit vind ik een hele lastige. Ik zie mezelf niet als een autoriteit als het gaat over het schrijven van thrillers, dus ik hou het liever even bij mezelf. Ik vind vooral snelheid belangrijk. En perspectief. Ik hou ervan als er verschillende perspectieven door elkaar heenlopen. Snelle, korte hoofdstukken, steeds vanuit een andere hoek of verhaallijn bekeken. Het liefst eindigt ieder hoofdstukje met een cliffhanger. Dan krijg je een echte pageturner. I love it.


Je bent afgelopen zomer met je gezin op rondreis geweest door de VS. We hebben dat kunnen volgen op social media. Je maakt prachtige foto’s. Heb je al eens nagedacht over het maken van een mooi fotoboek? Want je reist graag toch? Wat is je droombestemming?
Reizen is eigenlijk mijn grootste passie. Maar dan wel met mijn gezin. Wij zijn met z’n viertjes dan echt op ons best. We beleven dingen waarover we jaren later nog praten alsof het gister gebeurde.
Het maakt ons gezin rijk, en hecht. Al mijn foto’s, je zult het misschien niet geloven, zijn met mijn IPhone 7 plus gemaakt. Niet normaal hoe mooi dat ding foto’s maakt. Mijn meisje maakt er fotoboeken van. Ik heb daar het geduld niet voor. Ik vind het wel heerlijk om ze te bekijken en alvast weer te fantaseren over onze volgende reis. O ja, mijn droombestemming? Poe… Ik zou weleens naar Australië willen denk ik. Of op een ranch willen werken in Texas of.. of..of…Stel dat je op die droombestemming bent. Bepaalt voor jou de omgeving ook een deel van je inspiratie tot het schrijven? Schrijf jij een ander boek als ik je een ticket geef naar de Noordpool dan wanneer ik je naar Nieuw Zeeland zou sturen? Sommige mensen beweren namelijk dat dat wel degelijk van invloed is. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Hier kan ik volop ja antwoorden. Ik ben heel gevoelig voor omgeving. Maar als het gaat om schrijven en inspiratie heb ik veel minder nodig dan een vliegticket. Ik haal inspiratie uit de kleinste dingen. Een artikel op Twitter, een foto in een tramhokje, een woord op de radio. Noem maar op.


Heb jij ‘Masterplan’ zelf ooit teruggelezen nadat het in de winkel lag? Hoe leest dat? Leer je daar iets van, heb je zoiets van ‘Oh boy, wat ben ik goed!’ of juist ‘Oh oh, dat had echt anders gemoeten.’?
Beide gevoelens heb ik gehad. Het ligt helemaal aan mijn bui van het moment. Nu bijvoorbeeld, las ik de proefdruk van Dwaalspoor regelmatig. Als ik dat dan weer vergelijk met Masterplan kan ik daar behoorlijk onzeker van worden. Dan denk ik…Damn! Dat deed ik daar toch anders of beter. Heel gek, maar toen Masterplan eenmaal in de verkoop ging was ik er zelf niet zo heel blij meer mee. Als ik nu soms een passage terug haal kan ik het wel weer waarderen en voel ik weer die fibe die ik voelde toen ik het schreef. Snap je me nog?Wat zou jouw gouden tip zijn aan het adres van beginnende auteurs? Wat vooral wel en niet te doen? Noem een cruciale DO&NOT.
De gouden tip? Als je net als ik geen grammaticaal taalwonder ben, dan adviseer ik je ten zeerste een redacteur in de hand te nemen voordat je je manuscript naar een uitgever stuurt. Een manuscript met (veel) taalfouten erin is een echte NOT om even in de sfeer van de vraag te blijven. Een DO? Geloof in jezelf en stel jezelf doelen. Ga ervoor. Voor de volle honderd procent.


Tot slot een hypothetische vraag. Stel, een filmmaker wil je boek verfilmen. Zou je daaraan meewerken, zou je dat überhaupt zien zitten? Waaraan zou dat aanbod moeten voldoen zodat je daar ‘ja’ tegen zou zeggen? En zou je zelf betrokken willen zijn bij het proces of ben jij juist iemand die dat heel goed los kan laten?
Even kijken hoor. JA. JA. JA en JA.
Nee even serieus. Natuurlijk zou ik dat willen. En uiteraard zou ik het proces willen begeleiden. Al was het alleen maar om lekker te genieten van bijvoorbeeld Hollywood.


Dank je wel Pjotr voor je enthousiaste medewerking aan dit gesprek! Heel veel succes met ‘Dwaalspoor’ en wat nog komen gaat!
Ik vond het een heel leuk interview. Goeie vragen. Ik hoop dat ik iets meer van mezelf heb laten zien zo. Bedankt.


Op 21 oktober a.s. is de feestelijke boekpresentatie van ‘Dwaalspoor’ in Scheveningen. Wil je daarbij aanwezig zijn dan kun je je hiervoor aanmelden bij Pjotr op FACEBOOK.


Wordt Vervolgd

Eerder verschenen op Perfecte Buren.