"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

In gesprek met…. Terrence Lauerhohn

Maandag, 23 november, 2015

Geschreven door: Terrence Lauerhohn
Artikel door: Roelant de By

Terrence Lauerhohn is op 31 mei 1960 geboren in ’s-Hertogenbosch. Pas op 51 jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman, “Noptula (Sciencefiction), die goede reviews ontving. Sindsdien zijn en worden een flink aantal korte verhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA.
Voor zijn Dark-Fantasyroman, “De Negen Cirkels” (Zilverbron), heeft hij zich laten inspireren door “Inferno” van Dante Alighieri en door de gravures van Gustave Doré. De Negen Cirkels is echter geen zwaarmoedig verhaal, en doorspekt met humor, spanning, maar ook tragiek.
Het Boek “De negen cirkels” is onlangs genomineerd in de categorie Fantasy Nederlandstalig bij de boekensite en lezer community Hebban.


Onze vaste recensent Jeanine ging in gesprek met Terrence en legde hem een aantal vragen voor.


Beste Terrence, allereerst van harte gefeliciteerd met het uitbrengen van je nieuwste boek “Wegversperring”. Daarnaast kunnen we je ook feliciteren met het feit dat je boek “De negen cirkels” bent genomineerd in de categorie Fantasy Nederlandstalig bij Hebban. Hoe voel je je op dit moment?
Ik ben vanzelfsprekend erg trots op deze nominatie. Het kwam wel volkomen onverwacht, een prettige verrassing, dus.


Wat betekent de lancering van het nieuwe boek voor je?
Het is altijd weer een heel spannende tijd, maar ook wel een periode met gierende zenuwen. Er moet zoveel gedaan worden voordat een boek eindelijk gedrukt kan worden, dat ik blij ben als het eindelijk klaar is en het naar de lezers kan. Daarna voel ik me weer nerveus, over hoe men het boek gaat beoordelen.


Wat betekent de Hebban nominatie voor jou?
Ik voel me zeer vereerd dat voldoende lezers van mening waren dat De negen cirkels deze nominatie verdient. Voor mij is zo een waardering heel veel waard.


Wie is Terrence Lauerhohn eigenlijk?
Terrence Lauerhohn is een pseudoniem van Peter Scheefhals. Ik ben in ’s Hertogenbosch geboren en ik ben in Bergen op Zoom opgegroeid. Ik ben niet getrouwd, nooit geweest en ik heb geen kinderen. Ik deel mijn huis met mijn hond Shuffel , mijn kat Ebbie en mijn papegaai Allowies. Naast schrijven hou ik ook veel van tekenen en muziek maken, als basgitarist in een rock-coverband, The Timeflies.


Waarom heb je ervoor gekozen om te schrijven onder een pseudoniem?
Ik gebruik een pseudoniem omdat die enige afstand met mijn werkelijke ik veroorzaakt. Dat vind ik een prettig idee. Zelf hoef ik niet beroemd te worden. Terrence vind dat wel leuk, hoewel het uiteindelijk nooit om de persoon van de schrijver moet gaan, maar om de boeken die hij/zij schrijft.

De negen cirkels is een fantasy boek met horror elementen en een heerlijke dosis sarcasme. Wegversperring is een ander soort boek: een thriller met scifi elementen. Waarom deze verandering?
Mijn interesse in Thrillers is ook groot. Eigenlijk wil ik me niet vastpinnen op een bepaald genre, hoewel Fantasy, Horror en ScienceFiction wel heel fijne genres zijn om in te schrijven. Dus ik zal in elk geval geen van de vier bovenstaande genres laten. Mijn verhalen bestaan ook vaak uit een mix tussen die genres, waarbij ik afwisselend per verhaal één de boventoon laat voeren.


Hoe ben je op het idee gekomen om het boek “Wegversperring” te gaan schrijven?
Ik heb in 1979 door de USA gereisd, waaronder ook door Nevada en Arizona. Die gebieden hebben een geweldige, overweldigende) indruk op me achtergelaten. Toen het idee voor het verhaal van Wegversperring gloorde, koppelde ik de omgeving van die woestijnstaten aan het verhaal. De sfeer die in die woestijngebieden heerst, had het verhaal van Wegversperring nog nodig. Die sfeer deed mij besluiten om het verhaal echt te gaan schrijven.






Hoe geef je je personages vorm? Gebruik je je eigen ervaringen in de omgang met andere mensen of verzin je ze geheel zelf?
Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe de menselijke geest werkt, omdat het nog steeds een groot mysterie is. De uiteenlopende karaktereigenschappen die mensen hebben en hoe ze op gebeurtenissen reageren, verwerk ik in mijn verhalen, als ze te pas komen bij het kneden van een karakter. Niemand is gelijk, niemand heeft een zwart/wit (slecht/goed) karakter. Dat iedereen een breekpunt heeft en daarna totaal anders kan reageren dan normaal, gebruik ik heel graag in mijn verhalen.


Je boeken bevatten allemaal elementen van scifi, horror, het obscure. Waar komt deze fascinatie vandaan?
Ik hou van het denkbeeldige. De realiteit is altijd overal om me heen en ik vind het lekker om die tijdens het schrijven van een verhaal even op de achtergrond te houden.


Wat was het eerste dat je schreef? Wist je toen al dat je schrijver wilde worden?
Noptula was het eerste boek dat ik schreef. Voor mij was het een test, om erachter te komen of ik schrijven inderdaad zo leuk vond, en of ik talent genoeg bezat. Over de zin in het schrijven kan ik wel zeggen dat die alleen maar steeds groter wordt. Of ik talent genoeg bezit, moeten en kunnen anderen beter bepalen.


Ook al is Wegversperring net gelanceerd, ben je nu in gedachten alweer bezig met het volgende boek?
Ja, en niet alleen in gedachten. Van mijn volgende boek staan nu al dik veertienduizend woorden. Ik kan er verder weinig meer over zeggen dan dat het een mysteriethriller wordt, die zich in ons eigen land, in de huidige tijd, afspeelt en over de opkomst van een nieuwe mensensoort gaat.


Je werkt samen met een schrijfcoach, Inanna van den Berg van Ambilicious. Hoe moeten we ons deze samenwerking voorstellen?
Ambilicious ondersteunt mij op alle fronten, van redactie en onderwijs tot en met het uitgeven van een nieuw boek. Daarvoor werkt ze samen met een uitgeverij. Inanna en haar man Peter zijn ook een steun en toeverlaat geworden, bij wie ik terecht kan voor alle problemen die met mijn schrijverscarrière hebben te maken.


Wat vind je van recensies? Lees je deze? Doe je iets met de feedback?
Ik vind het vanzelfsprekend altijd leuker om positieve recensies te lezen, dan mindere, maar ik beschouw de positieve vooral als reclame en natuurlijk ook als een persoonlijk compliment aan mij. Ik probeer alle recensies te lezen, hoewel ik niet altijd weet op welke websites de lezers die plaatsen. ‘Professionele’ recensenten laten me gelukkig altijd weten waar hun recensie staat. Ik beschouw alle recensies als feedback, zowel de positieve punten als de kritiek. De positieve punten kunnen mij duidelijk maken waar ik op de goede weg zit, waar ik dan ook op blijf. De kritiek neem ik ter harte, omdat sommige kritiek mij op een nog betere weg kan helpen.


Hoe kijk je aan tegen het fenomeen “social media’. Doe je er iets mee en heeft het meerwaarde voor je?
Ik weet dat de sociale media een meerwaarde hebben, vooral voor promotie en netwerken. Ik zal er echter nooit een fan van worden, omdat het ook heel veel tijd opslorpt en ik het liefst niet communiceer via de sociale media, maar nog op de klassieke manier; mondeling, terwijl ik mijn gesprekspartner kan aankijken.


Als er een biografie over je leven geschreven zou worden, welke titel zou deze dan krijgen?
Ik hoop niet dat er ooit een biografie over mijn leven geschreven wordt. Ik plaats mezelf namelijk niet graag te veel als persoon op de voorgrond. Mijn boeken moeten opvallen, niet ik. Maar als er toch een biografie geschreven zou worden, mag die van mij ‘Who the fuck is Peter Scheefhals’ heten.

Wat doe je in je vrije tijd?
Dat is een makkelijke vraag. Ik besteed zoveel mogelijk tijd aan het schrijven, omdat het een passie van me is. Maar ik repeteer en treed ook nog op met mijn band. Wandelen met mijn hond is ook een favoriete bezigheid. Ik hang echter ook wel regelmatig en graag op de bank, voor de tv, of terwijl ik naar muziek luister.


Lees je zelf boeken? Welk genre lees je zelf het liefst?
Ik lees een stuk minder sinds ik zelf schrijf, wat ik wel jammer vind, maar ik probeer toch zoveel mogelijk leesvoedsel tot mij te nemen. De genres die ik het liefst lees zijn ook de genres waarin ik het liefst schrijf.


Wie is jouw grote voorbeeld als schrijver en waarom?
Mijn voorbeelden lopen nogal uiteen wat betreft genres. H.P. Lovecraft, E. A. Poe, M. Shelley zijn mijn grootste klassieke helden. Jack Vance is ook een voorbeeld voor me, en Clive Barker, Dean Koontz, Stephen King. Ik vind al bovenstaande schrijvers uitzonderlijk goed.


Bibliografie:
* Noptula (2011) Roman (Boekscout)
* Schaduwzijde (2011), SF Terra (magazine)
* Juweel van Typanthe (2012), verhalenbundel, Van Zeeuwse bodem (De Klimmende Ster)
* Togdrill en Manatne (2012), verhalenbundel, PuberTijd (De Klimmende Ster)
* God boven goden (2012), verhalenbundel, Een man zonder naam (WB Fantasy)
* Iomanes verzoekingen (2012), PureFantasy, (verhalenbundel, magazine, BOF)
* Een betreurenswaardige vondst (2013), Atlas, verhalenbundel samengesteld door Peter Motte
* The tattooed man (2014), Memento Mori, anthologie, JWK fiction, USA
* ‘Stranger’ (2014) ‘Demonic Possession’ (anthologie, JWK fiction, U.S.A.). Vertaling van ‘Vreemdeling’ (vertaling, Lia Belt)
* Fragment uit het manuscript: ‘Witkop “Vroegedoodgestorven” Rufus Hofmans’ –De ijzeren steden- (eerste boek van twee-2014): in de Steampunk-Bloemlezing: ‘In de schaduw van het Keezending’
* ‘De negen cirkels’ (Dark Fantasyroman met een duivelse knipoog) Zilverbron, 2014
* ‘Anatha’ (SF). kort verhaal, verschenen in Vamp en Held nummer vijf (Valentijneditie- 2015)
* ‘Naar waarheid geschreven’ (Fantasy), kort verhaal, verschenen in de Gentasia-awards (bundel), korte verhalen voor volwassenen, deel 2 (2015)
* ‘Wegversperring’ (Thriller) aquaZZ uitgeverij, ism Ambilicious
* Verhalen op Smashwords: http://www.smashwords.com/books
(Bron biografie en bibliografie: http://www.ambilicious.nl/)

Eerder verschenen op Perfecte Buren.


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.