‘In het niets’

Vrijdag, 28 juni, 2019

Geschreven door: Christian White
Artikel door: Perfecte Buren

Dit boek trok meteen mijn aandacht door de ondertitel die voorop het boek pronkt. Hierdoor kreeg ik al meteen het gevoel dat deze thriller anders was dan andere thrillers en gedurende het verhaal werd mij vermoeden bevestigd.

De Australische Kim Leamy wordt op een dag benaderd door een man die ze nog nooit gezien heeft. Hij beweert dat ze geboren is als de Amerikaanse Sammy Went die dertig jaar geleden is verdwenen. Kim besluit af te reizen naar Amerika om daar op zoek te gaan naar de waarheid omtrent haar verleden.

De start van dit verhaal zorgt er meteen voor dat je als lezer met verschillende vragen komt te zitten. Dit komt vooral doordat je meteen samen met hoofdpersonage Kim tot de ontdekking komt dat zij eigenlijk Sammy Went heet. Hierdoor ga je in het boek vanuit dit oogpunt op zoek naar antwoorden, terwijl bij veel thrillers je gedurende het verhaal juist op zoek gaat naar de persoon die verdwenen is. Langzaamaan komt de waarheid boven water en uiteindelijk zorgt dit ook nog eens voor een compleet andere wending die ik als lezer totaal niet zag aankomen.

Christian White is van oorsprong een scriptschrijver en dat merk je terug in dit debuut. Het stadje Manson waar het verhaal zich grotendeels afspeelt, wordt erg goed neergezet. Als lezer voel je de beklemmende sfeer die er hangt en die grotendeels veroorzaakt wordt door de sekte die de overhand heeft in het stadje. Je voelt je als lezer onderdeel van het verhaal, alsof je samen met Kim afreist naar Manson op zoek naar antwoorden.

Sociologie Magazine

De terugblikken naar de dagen rondom de verdwijning van Sammy maken het geheel af. Naast dat deze nodig zijn om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen, leer je hier ook de personages kennen die mogelijk een rol hebben gespeeld in de verdwijning. Alle personages worden stuk voor stuk goed neergezet en ze passen ook perfect in de omgeving. Allemaal hebben ze hun geheimen en eigenaardigheden en bij ieder personage voel je echt hoe hij of zij denkt over de sekte.

Het geheel deed mij denken aan de boeken van Stephen King. Hij krijgt het ook altijd voor elkaar om een klein stadje wat zo normaal lijkt duister te laten overkomen. Diezelfde beeldende stijl vond ik ook terug in In het niets en ik hoop dan ook dat de auteur dit weet vast te houden in zijn volgende boeken zonder dat het eentonig wordt.

Dit boek is mij in ieder geval erg goed bevallen en ik hoop dan ook snel meer werk van Christian White te mogen lezen. De 4,5 ster die ik dit boek geef zijn dan ook zeker meer dan verdiend.

Claudia

Eerder verschenen op Perfecte Buren.