In Oekraïne

Dinsdag, 17 januari, 2023

Geschreven door: Rudi Vranckx
Artikel door: Marnix Verplancke

Staat de wereld op de rand van de afgrond?

[Recensie] In de 21e eeuw worden nog maar zelden oorlogen gewonnen, schrijft Rudi Vranckx, maar hoe zal die tussen Rusland en Oekraïne dan aflopen? In WO III?

Op het World Economic Forum dat midden mei 2022 in Davos werd gehouden zei voormalig Amerikaans veiligheidsadviseur Henry Kissinger dat er tegen de herfst een onderhandeld vredesverdrag tussen Rusland en Oekraïne moest zijn of dat de oorlog een nieuw stadium in zou gaan. Die zou niet langer om de bevrijding van Oekraïne gaan, maar rechtstreeks gericht zijn tegen Rusland. Die vrede kwam er niet. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verbood bij wet zelfs ieder onderhandelen met Vladimir Poetin en deze bevestigde in een speech op 30 september wat Kissinger voorspeld had: de speciale operatie in Oekraïne was veranderd in een oorlog van het Westen tegen Rusland.

Uitgebreide analyse
Zijn we ongemerkt bezig naar een Derde Wereldoorlog te slaapwandelen, zoals we dat volgens de Britse historicus Christopher Clarke begin twintigste eeuw ook al eens deden naar de Eerste? Dat is de centrale vraag in Rudi Vranckx’ In Oekraïne, het boek waarin deze bekende VRT-oorlogsverslaggever een uitgebreide analyse maakt van het conflict dat vorig jaar op 24 februari uitbrak. Of was het al veel langer gaande, want dit is al de zevenentwintigste oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Vranckx plaatst de huidige strijd in een historisch kader, beschrijft vervolgens op uitputtende wijze bijna dag na dag wat er op militair en diplomatiek vlak gebeurde en maakt ook een paar uitstapjes naar de rest van de wereld en wie de grote winnaars zijn, waarbij hij wel Big Oil en de wapenindustrie vermeldt, maar vreemd genoeg de VS niet, die hun gas nu voor een veelvoud van de vroegere prijs naar Europa kunnen uitvoeren en ook op industrieel vlak gouden zaken doen. Zo zei Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe een paar maanden geleden in De Tijd nog dat bepaalde staalproducten door de hoge energieprijzen niet langer in Europa gemaakt worden, maar wel in de VS, en dat dit in de toekomst niet zal veranderen, zelfs al dalen de prijzen.

Maar soit, veel belangrijker is dat Vranckx zo onpartijdig mogelijk te werk gaat en toont dat hier twee verschillende wereldvisies tegenover elkaar staan, de Westerse die de soevereiniteit van nationale staten vooropstelt en liberale waarden verdedigt, en de Russische die alleen geopolitieke onevenwichten en bedreigingen ziet, ook op waardenvlak. Van luie demonisering van Poetin is hier geen sprake, net zomin als van de toch wat simplistische vergelijking tussen hem en Hitler.

Sociologie Magazine

Maar hoe zit het dan met die Wereldoorlog? Die dreiging blijft, aldus Vranckx, al lijkt hij het Korea-scenario, waarbij het conflict bevroren wordt langs een demarcatielijn zonder dat er sprake is van overgave of een vredesverdrag meer kans te geven.

Eerder verschenen op Knack

Boeken van deze Auteur: