"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Ingelijfd

Zaterdag, 28 april, 2018

Geschreven door: Piet Allersma
Artikel door: Elaine Buis

Boeken op de grens van wetenschap en SF

[Signalering] Drie boeken over het brein: een over het geheugen, een over het bewustzijn en een over het gekloonde brein. Het eerste boek heet Ingelijfd en is geschreven door Piet Allersma. Het gaat over een man met geheugenverlies die niks meer weet van zijn oude leven. “U moet wel doorademen meneer Stul,” is het eerste dat Hendrik Fokkens te horen krijgt wanneer hij wakker wordt in een vreemde omgeving. De mensen om hem heen dragen OK-pakken. Het is een paar maanden later dan hij denkt en hij blijkt in een ander lichaam te leven: dat van André Stul. Het boek is geschreven vanuit Hendriks perspectief op deze vreemde situatie. André is heel wat ouder en heeft al een heel leven achter de rug. Hendrik probeert grip op zijn nieuwe leven te krijgen, maar komt daarbij allerlei problemen tegen.  Dat moet hij allemaal maar zien te verwerken.

Het doel van bewustzijn

In boek twee, Onsterfelijke geest, leveren Ervin Lazlo en Anthony Peak het wetenschappelijk bewijs voor de continue aanwezigheid van bewustzijn met of zonder verbinding met een levend organisme. Het boek gaat over andere over wetenschappelijk bewijs voor bijna-doodervaringen, communicatie na de dood, reïncarnatie en de neuro-zintuiglijke informatie ontvangen tijdens een andere staat van bewustzijn. Dus eigenlijk ook leven na de dood. Zij verklaren hoe de aanhoudende aanwezigheid van bewustzijn, ook al is het lichaam overleden, in wezen laat zien dat we onsterfelijk zijn – wij blijven bestaan zelfs wanneer ons fysieke bestaan tot een einde is gekomen.

Zijn gekloonde mensen de nieuwe robots?

Geschiedenis Magazine

Het laatste boek is het meest SF van allemaal, maar volgens de schrijver dichterbij dan het lijkt. In de Duitse Alpen zijn aan het begin van de 21e eeuw grote fabrieken gebouwd waar Biomensen worden gekweekt. Gekloonde mensen zonder bewustzijn. De ideale robots om goedkoop werk te doen voor de mensheid. Maar wat gebeurt er als een van de Biomensen in de kweekfaciliteiten wel degelijk bewustzijn blijkt te hebben? Hoe gaan we hiermee om en wat zijn de ethische consequenties?

Voor het eerst gepubliceerd op  De Leesclub van Alles