"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Is dàt kunst?

Zaterdag, 10 december, 2022

Geschreven door: Thijs Demeulemeester, Aart-Jan Venema
Artikel door: Rita Pontororing

Echt? Is dat kunst?

[Recensie] “Kunst? Is dàt nou kunst?” een uitroep die je vast wel eens gehoord hebt. En misschien wel heel vaak. Of  “Is dàt kunst?, dat kan ik ook”.

Nou als je met kinderen dit boek bekijkt, zal je die uitspraak misschien wel bij elk kunstwerk horen. Waarschijnlijk zullen de volwassenen die meekijken hetzelfde denken of hetzelfde roepen.

In Is dàt kunst? komen 120 bijzondere werken uit de moderne kunst voorbij. Hele aparte werken die je absoluut niet in een museum verwacht of die niet in het museum te zien zijn. Maar wel Kunst genoemd wordt.

Introductie van kunstwerken rondom thema’s
De werken zijn onderverdeeld in dertien korte hoofdstukken gekoppeld aan een thema. Een paar voorbeelden, ‘Dieren en planten, Dat is vies, Smakelijk, Kunst vliegt buiten, Kunst met een luchtje’.

Auteur Thijs Demeulemeester vertelt op een of twee bladzijdes over een kunstwerk. De teksten zijn weliswaar begrijpelijk en leuk geschreven maar de informatie is niet diepgaand. Wel uitnodigend om te reageren. Zeker als we de idee van de kunstenaar lezen en wat hij beoogt met zijn kunstwerk.

Dat is vies, een thema eruit gelicht
Bij elk thema past een kunstwerk. Zoals volwassenen zich verbaasd hebben over het ‘urinoir van Marcel Duchamp’, zo zullen kinderen daar ook van staan te kijken en uitroepen ‘Is dàt nou kunst?’ Bij de introductie van dit urinoir van Duchamp legt Demeulemeester de kunstkijker eerst een paar vragen voor. Leuk om kinderen deze vragen voor te leggen.

De andere werken die bij dit thema ondergebracht, bijvoorbeeld Kak, Snottebel, Kunstenaarskak laten de jonge kunstkijkers vast van de ene verbazing in de andere rollen. Wij volwassenen eveneens.

Kunst is griezelig en gevaarlijk
Kinderen zullen waarschijnlijk het laatste hoofdstuk het allerleukste vinden, ‘Kunst is griezelig (en gevaarlijk). Hierbij staan hele eigenaardige werken genoemd en ook wel bizar.

Eigenaardig, bizar, vreemd, grappig, kleurrijk
Zoveel verschillende reacties zullen opgeroepen worden bij het bekijken van Is dàt kunst? Dat is de meerwaarde van dit boek. Met elkaar de werken bekijken en bespreken. Wat zou de kunstenaar hiermee bedoelen? Wil hij iets vertellen? Wat is de waarde van het werk? En vooral wat vind jij hier nu van?

Of zoals bij het werk van Claes Oldenburg “Ze laten je anders kijken naar gewone dingen. En ze maken de wereld een beetje leuker”.

Demeulemeester heeft bij veel werken kort de visie van de kunstenaar vermeld en in welk jaar het werk gemaakt is. Met een QR code is meer informatie te vinden. Jammer genoeg veelal in het Engels.

Om een eerste indruk te krijgen van dit boek bekijk eens het Leesfragment. Op elke pagina zijn de kleurrijke en grappige illustraties van Aart-Jan Venema te zien.

Is dàt kunst? is vooral een boek om samen te bekijken en te praten over de vraag ‘Wat vind jij kunst?’En niet vergeten om de test te doen achterin het boek. Bij het openklikken van het leesfragment is deze test ook te vinden. En waarom niet eerst de test doen? De uitslag wijst vanzelf welk kunstwerk bij jou hoort.



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Het Weer Magazine