"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Israël, een wereld apart

Zondag, 30 april, 2023

Geschreven door: Piet van Midden
Artikel door: Evert van der Veen

Het Heilige Land door de eeuwen heen

[Recensie] 14 mei 2023 bestaat de staat Israël 75 jaar en daarom verschijnt ‘dit boek vanuit een zekere sympathie voor Israël’. Het biedt in een notendop een historisch overzicht van het land vanaf de komst van de 12 stammen van Israël tot heden.

Verder zijn er uitgelichte thema’s als de Samaritanen, zionisme, religieuze richtingen in het Jodendom, de manuscripten van Qumran, de relatie tussen Israël en de kerk.

Voor wie een bondig en leesbaar overzicht zoekt van land en volk, vindt in dit boek een handige gids. Het eerste hoofdstuk beschrijft globaal de geschiedenis die de achtergrond vormt van het Oude Testament waarbij ook buitenbijbelse bronnen worden geciteerd.

Antisemitisme
Na de val van Jeruzalem wordt Judea voortaan Palestina genoemd en wordt alles wat joods is verbannen. Ook ontstaat dan een groeiende kloof tussen de jonge kerk en de synagoge. De oudste voedingsbodem voor het antisemitisme ontstaat: “De geschiedenis van Israël is voor een belangrijk deel ook de geschiedenis van het antisemitisme. Dat heeft mede het verlangen naar Sion in stand gehouden” (p. 65).

Boekenkrant

Historisch interessant is de toespraak van paus Urbanus op de synode in de periode van de kruistochten. Beladen is ook de visie van Maarten Luther die tot uiting komt in zijn publicatie uit 1543 ‘Von den Juden und Ihre Lügen’.

Lang is er weinig oog voor de positie van Joden in Europa maar in 1917 komt daar verandering in: de Balfour Declaration spreekt over een ‘national home for the Jewish people’. Resolutie 181 van de Verenigde Naties in 1947 spreekt over een Joodse staat in Palestina en in 1948 is de onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël een feit. De volledige tekst van deze belangrijke tekst is in dit boek opgenomen. Vervolgens vinden er diverse oorlogen plaats. Er is een hoofdstuk aan Arafat gewijd, waarin de PLO, Hamas en de intifada’s ter sprake komen.

Sympathie
Interessant is het uitgelichte thema over taal. In dit gedeelte komt de sympathie van Piet van Midden voor Israël duidelijk naar voren.

Het boek De honderdjarige oorlog tegen Palestina van de Palestijnse historicus Rashid Khalidi belicht het conflict tussen Israël en de Palestijnen van de andere kant en daarmee legt hij voor ons veelal nieuwe en onderbelichte accenten.

Piet van Midden is predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. Hij was oprichter van reisbureau Drietour en was docent Hebreeuws aan de universiteit van Tilburg. Hij is voorzitter van het OJEC (Overlegorgaan Joden en Christenen) en voorzitter van de vereniging Hebreeuws. Hij schreef eerder Israel en de Palestijnse gebieden en Van Jeruzalem tot Jaffa.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow