Italiaanse toestanden

Zaterdag, 24 september, 2022

Geschreven door: Stef Smulders
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Een met vlotte pen en veel humor beschreven emigratie

[Recensie] Stef Smulders vertrekt in 2008 met man en hond naar Italië. Ze kopen er een huis en beginnen een Bed and Breakfast. Hun Villa I Due Padroni ziet er geweldig uit maar je begrijpt wel dat daar het nodige aan vooraf is gegaan. Stef doet er op vlotte en humoristische wijze verslag van in zijn boek Italiaanse toestanden. Het begint uiteraard met het zoeken naar een geschikt huis. Ze vertrokken naar Italië omdat Stef daar ging studeren en zijn man nam een sabbatical. Al na een paar weken begon het idee te broeien dat in Italië blijven en een B&B beginnen tot de mogelijkheden behoorde. De knoop werd snel doorgehakt en dan beginnen de avonturen.

Want ze kregen te maken met de Italiaanse manier van zakendoen en zaken afhandelen. Wij zeggen weleens dat in Nederland redelijk vaak een paarse krokodil in de hoek staat maar in Italië staan er wel tien tegelijk. Om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen moet je veel geduld hebben en een gevoel voor humor anders zou je er wanhopig van worden. Het lenen van een boek in de bibliotheek van de universiteit of het openen van een bankrekening. Tenenkrommend! En ondanks het feit dat ze zich verstaanbaar kunnen maken zijn er toch de nodige spraakverwarringen.

Echt emigreren wil ook zeggen dat je heel veel moet regelen. Er moet een huisarts gekozen worden. Talloze papieren worden her en der ingevuld. En dan ook nog even een huis verbouwen. De mannen zijn en blijven redelijk onverstoorbaar onder alle Italiaanse bureaucratie. Als lezer kun je niet anders dan af en toe even zuchten en denken “hoe is het mogelijk?”.

Stef heeft een vlotte pen van schrijven en je vliegt dan ook door alle verhalen heen. Het is niet helemaal een chronologisch verslag van die eerste tijd maar een verzameling korte hoofdstukken met ieder een eigen onderwerp met als rode draad de verbouwing van het huis. Daardoor leest het vlot weg. Stef kan uitstekend observeren en met veel humor verslag doen van wat er allemaal gebeurt. Hij neemt de Italiaanse toestanden zoals ze zijn en spreekt nergens een oordeel over uit. Je zou denken dat het boek lijkt op bepaalde tv-programma’s waarin mensen, vaak totaal onvoorbereid, uit Nederland vertrekken. Maar dat is in het geheel niet het geval. Want Stef en zijn man Nico lijken de zaken goed onder controle te hebben. Voor zover dat mogelijk is in Italië. Want heel af en toe waren ze ook wel even de wanhoop nabij.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de B&B een mooie en succesvolle onderneming is geworden. Ondanks alle hobbels en bobbels op de weg naar het eindresultaat. Er zijn inmiddels nog twee boeken verschenen met de titels Meer Italiaanse toestanden en Nog meer Italiaanse toestanden. Die laatste bevat ook een aantal korte verhaaltjes over Italiaanse woorden die je op een doorsnee cursus niet snel tegenkomt.
Als je Italiaanse toestanden gelezen hebt zul je het tweede en derde boek ook zeker willen lezen.
Heerlijk leesvoer!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow