Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting

Dinsdag, 4 oktober, 2016

Geschreven door: Marjoke van der Burg
Artikel door: René Gabriëls

Onverwachtse armoedeproblematiek

[Signalering] In Vlaanderen leeft 15% van de bevolking in armoede of sociale uitsluiting. Desalniettemin schrijft Liesbeth Homans – Vlaams minister van Armoedebeschrijving – in het voorwoord van dit Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting dat “Vlaanderen het in Europees perspectief zeer goed doet”. Het kan inderdaad altijd nog erger.

Deze keer focust het Jaarboek op kinderarmoede. Net als in Nederland houdt kinderarmoede in dat de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen sterk wordt belemmerd. Volgens Jill Coene, Danielle Dierckx en Peter Raeymaeckers is het als het over kinderen gaat vijf over twaalf. In een relatief welvarend land als België groeide volgens de meest recente cijfers (uit 2014) bijna een op de vijf kinderen (18,8%) op in een gezin met een inkomen dat onder de armoedegrens ligt. Datzelfde jaar leefde in Nederland 11,6%  van de kinderen in armoede.

Zolang de armoedeproblematiek zo groot is, zou naar Belgisch voorbeeld ook in Nederland ieder jaar een goed doorwrocht Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting moeten worden uitgebracht.

Schrijven Magazine

Eerder gepubliceerd in Sociologie Magazine


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.