Je kunt het

Zaterdag, 12 augustus, 2017

Geschreven door: Ole Könnecke
Artikel door: Katelijne van Alem

En nog een keer!

De auteur

Illustrator en prentenboekenmaker Ole Könnecke is in Duitsland een van de meest belangrijke illustratoren van deze tijd. Hij wordt vooral geroemd om zijn opvallende stijl, waarin tekst en beeld een spel met elkaar lijken te spelen. Hij is de maker van prachtige prentenboeken als Anton kan toveren, hét Prentenboek van het Jaar 2009.

Achterflaptekst

“Bert durft niet.
Of wel?
Of niet?
Ontdek het in het grappige durfboek van de illustrator van Anton kan toveren.”

Ons Amsterdam

Inleiding

Vogel Bert staat helemaal alleen boven op de tak van een boom. Durft hij van de tak af gegaan of niet? Hij vindt het toch wel erg spannend!
Maar dan wordt hij geroepen door iets ver beneden hem, kom op Bert! En dan steeds harder: Bert! Zal hij het durven?

Vormgeving en tekstgebruik

Je kunt het is een mooi, toegankelijk voorleesboek voor jonge kinderen (1,5 tot 4 jaar). Overzichtelijke pagina’s met een korte, krachtige tekst. De vogel is te volgen in zijn emotie en je hoopt met heel je hart dat hij het kan! De tekenstijl spreekt me aan, vrolijke en heldere kleuren. De eenvoudige platen passen bij de wereld van het jonge kind.

Verhaal

Aanvankelijk denk je dat het Bert zijn grote dag is omdat hij mag leren vliegen. Maar op het laatst blijkt dat het gaat om een plons in het water! Bert kan al lang vliegen maar zijn vriendjes moedigen hem aan een diepe duik te maken in het water! Een grote glimlach verschijnt op mijn gezicht als je het grote vertrouwen van de gezichten van Berts vrienden afleest op de pagina waarin de vriendjes van Bert in het water zijn afgebeeld. En nog grappiger dat ze vervolgens allemaal uit het water vliegen! En daarna duiken ze allemaal nog een keer!

“Als Bert iets belooft, dan doet hij het ook.
Zo is Bert.”

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles


Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.