Jefferson

Zaterdag, 23 juli, 2022

Geschreven door: Jean-Claude Mourlevat
Artikel door: Jaap Friso

Een das de das omdoen

[Recensie] Maak kennis met de bedachtzame Jefferson ten Bosch van Berckebeek en zijn beste vriend Gijsbert die het liefst overal de draak mee steekt. Ze storten zich tegen wil en dank in een avontuur dat zijn weerga niet kent en tot het einde toe spannend is. Oh ja, detail: Jefferson is een egel en Gijsbert een varken, ze studeren in gewone kleren in een dierenstad die gelegen is op enige afstand van een mensenstad.

Jefferson is zo’n kinderboek waaraan iedere lezer zonder twijfel plezier beleeft. Zo goed geschreven, origineel, humoristisch, spannend en gelaagd en het vertelplezier van de auteur werkt ook nog eens aanstekelijk. Die auteur is de Fransman Jean-Claude Mourlevat die dit jaar de Astrid Lindgren Memorial Award won, die wordt gezien als de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur. Er was slechts één boek van hem in het Nederlands vertaald en dat is dus nu al verdubbeld.

In deze onvervalste thriller wordt Jefferson verdacht van de moord op een kapper, een das, eigenaar van kapsalon De Scherpe Schaar. Om zijn onschuld te bewijzen gaan de vrienden met een groepsreis naar de mensenstad waar ze de echte daders op het spoor komen en hun dierlijke reisgenoten in de fantastische ontknoping meeslepen. Het verhaal eindigt precies zoals je wilt dat het gaat eindigen. Spectaculair en heldhaftig: Jefferson verandert van staatsvijand in de held van de stad.

Alles staat in dienst van het avontuur maar ondertussen stipt Mourlevat op subtiele en ironische manier van alles aan over de verhouding tussen mensen en dieren. Wees niet verbaasd als kinderen na het lezen van dit boek niet langer vlees willen eten.

Waardering: Geweldig! 5 sterren. Lees dit boek!Eerder verschenen op Jaapleest

Scènes