Jongens zijn slimmer dan meisjes

Dinsdag, 9 oktober, 2018

Geschreven door: Pedro de Bruyckere
Artikel door: Monique Marreveld

Best briljant

[Recensie] Het ziet er hip uit, de titel is modern, de eerste naam die je op de cover ziet is die van een Belg (Pedro de Bruyckere)… Tja, stom, zeg ik nu, dat ik dit boek niet serieuzer heb genomen toen het – al maanden geleden – uitkwam.

Want heerlijk nuchter halen De Bruyckere en zijn Utrechtse collega Casper Hulshof de bezem door de onderwijswetenschappen in Jongens zijn slimmer dan meisjes, en andere mythes over leren en onderwijs.

De pyramide van Maslow? Iedereen heeft het erover, maar in Maslows werk zul je hem niet vinden. Wat hij bedoelde als een theorie waarmee anderen zouden experimenteren, ging een eigen leven leiden. Waarom blijven we hem toch massaal doorgeven, citeren? Hulshof en De Bruyckere schrijven terecht: we geloven graag, en we geloven zéker graag als het over onderwijs gaat.

De grote ‘kuis’ (schoonmaak) van het tweetal zal sommigen pijn doen. Ze maken bijvoorbeeld korte metten met deze: “Nieuwe technologie veroorzaakt een revolutie in het onderwijs.” Nee hoor, schrijven de mannen: niet het medium beslist hoe effectief er geleerd wordt, maar de manier waarop het middel wordt gebruikt en de bijbehorende instructie. Leerstijlen is er ook zo een. Met genoegen, dat straalt van de tekst af, maken Hulshof en De Bruyckere ons wijzer. Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs voor de verschillende indelingen en zeker niet voor de meerwaarde in de klas. ‘Bam’, zou mijn zoon van veertien zeggen, die zit. Voor wie de auteurs niet op hun blauwe ogen gelooft, geven de twee de belangrijkste bronnen voor het debunken erbij. Paginanummers noemen ze niet, wel de complete publicaties, gemiddeld zo’n vier per ontmaskerde mythe. Waardevol boekje.

Boekenkrant

Nog even een actuele mythe: kleinere klassen zijn beter. Vakbonden hebben het er vaak over, maar hebben ze gelijk? Zeker, zeggen Hulshof en De Bruyckere: “Er zijn onderzoeken die aantonen dat kleinere klassen niet noodzakelijk beter zijn, maar dat is slechts een deel van het verhaal. De kwaliteit van de leerkrachten lijkt belangrijker dan de klassengrootte, maar kleinere klassen in de jongste jaren lijken echt beter” (negen bronnen).

Jongens zijn slimmer dan meisjes is peer reviewed (een procedure die beantwoordt aan internationale wetenschappelijke standaarden) en toch leesbaar. Een grotere aanbeveling kan ik niet bedenken.

Eerder verschenen op Didactief

Boeken van deze Auteur:

Juffen zijn toffer dan meesters - En nog meer mythes over leren en onderwijs