"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Jongleren met voeding

Maandag, 7 mei, 2018

Geschreven door: Jutka Halberstadt
Artikel door: Marjolein Streur

Antwoorden op alledaagse vragen

Eind vorige maand kwam het nieuwe boek van Jaap Seidell en Jutka Halberstadt uit. Na het succes van Het Voedsellabyrint komen de onderzoekers van de VU in Amsterdam met een nieuw praktisch en nuchter boek, waarin de lezer antwoord krijgt op allerlei vragen en duidelijk wordt hoe belangrijk voeding al vanaf de zwangerschap is. Seidell en Halberstadt bespreken voedselzaken waar mensen veel over praten, maar te weinig van weten.

[Recensie] Als ik in een gemiddeld, algemeen gezelschap vertel dat ik voor mijn werk ‘iets met voeding’ doe, worden er steevast allerlei vragen op me afgevuurd. Is veganistisch eten wel gezond? Zijn koolhydraten nou echt zo slecht? Werken probiotica wel? Maar ook als mijn werk niet ter sprake komt, gaan gesprekken vaak over voeding. Het is nou eenmaal een onderwerp wat erg leeft bij mensen. En bijna iedereen heeft er een mening over. “Je moet geen tarwe eten, spelt is veel gezonder”, “Soja moet je laten staan, daar wordt je onvruchtbaar van”. Maar als je doorvraagt hoe dat precies zit, wordt het nogal stil.

Alledaagse vragen

Precies die vragen en opvattingen bespreken Jaap Seidell en Jutka Halberstadt in hun nieuwe boek Jongleren met voeding. De grote en kleine vragen die bij veel mensen leven als ze zich in gezond eten gaan verdiepen. De oplettende lezer zal het opvallen dat veel van deze vragen in de columns van Seidell in het Parool al eerder zijn beantwoord.

Pf

In die columns gaf Seidell (met Halberstadt op de achtergrond, benadrukken ze in het voorwoord) antwoord op lezersvragen en dat zie je erin terug. Het zijn heel gewone vragen van heel gewone mensen die goed voor zichzelf en voor hun kinderen willen zorgen, op een zorgvuldig onderbouwde manier beantwoord.

De stokpaardjes van Seidell zijn goed te herkennen; voedselonderwijs, de eerste 1000 dagen van het kind en kindermarketing zijn onderwerpen waar we Seidell vaker over horen. Het eerste deel van het boek bespreekt de vragen aan de hand van de leeftijdsfases van zwangerschap tot volwassenheid. In het tweede deel gaat het over algemene zaken zoals voedselhypes, voedingsmiddelen en voedselomgeving.

Allerlei weetjes

Het boek is relativerend en nuchter geschreven en leest gemakkelijk weg door de eenvoud van de vorm: een herkenbare vraag en een duidelijk antwoord. Qua toon en opbouw lijkt het boek erg op het eerder verschenen boek Het Voedsellabyrint. Wie veel van voeding weet, zal er weinig nieuws in lezen. Wie concrete tips zoekt om zijn eetpatroon te veranderen, komt met dit boek niet aan zijn trekken. Jongleren met voeding is geschreven voor mensen die een boek vol met weetjes zoeken. De geïnteresseerde leek haalt het in huis om gemakkelijk en betrouwbaar even iets op te kunnen zoeken of leest het van begin tot eind om goed beslagen ten ijs te komen als het gesprek op een verjaardag weer eens over voeding gaat.

Eerder verschenen op Foodlog