"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Julius Zebra Gigagrappig moppenboek

Zaterdag, 13 juni, 2020

Geschreven door: Gary Northfield
Artikel door: Rita Pontororing

Zie jij het verband?

[Recensie] Bij het openslaan van Julius Zebra Gigagrappig Moppenboek valt op dat de pagina’s gevuld zijn met stripachtige tekeningen. Én dat de tekeningen uit zwart/wit/grijze tinten bestaan.  Een goede keuze, kleur zou te veel afleiden van de tekeningen en de tekst.

Na een soort inleiding met de figuren die in het boek zijn opgenomen, komen ze terug  in een opstelling met de titel “De hele bende.” Figuren staan uitgetekend met de namen er bij. Prettig als dit de eerste kennismaking is. Voorin het boek staat genoteerd dat er Gary Northfield eerder vier delen heeft geschreven en geïllustreerd, dat zijn wel verhalen boeken.

Milus mag het boek openen met een eerste geslaagde mop. Reken niet op een mop van één bladzijde. De mop beslaat een aantal bladzijdes, en dat vergt wel enige leesvaardigheid. Dat is meteen de essentie van het boek. Eigenlijk moet je eerder spreken van kleine story’s die grappig zijn.

Op de inhoudspagina lezen we dat Julius Zebra Gigagrappig Moppenboek bestaat uit vier delen: De Romeinen, De Oude Britten, De Oude Egyptenaren en De Oude Grieken. Elk van deze hoofdstukken bevat tussen neus en lippen door veel informatie. Zie het als een eerste kennismaking met deze  vier historische groepen.

Boekenkrant

Kinderen zullen niet alles onthouden, maar plezier hebben van een boek betekent dat lezen leuk is. Dat bevordert het leesplezier en met dit boek zit dat wel goed. Bovendien is dit een boek dat zowel voor kinderen die moeite hebben met lezen als voor gevorderde lezers  een plezierig boek om te lezen.

Informatie  wordt niet belerend gegeven, maar aangestipt in een klein verhaal. Dat geldt voor alle weetjes, een kwestie van aanstippen, geen uitgebreide informatie. De pagina’s met de korte wetenswaardigheden zijn grijs omkaderd.

Toch zal er bij veel grappen of weetjes aanvullende informatie gegeven moeten worden. Enige voorkennis is af en toe vereist bv. de pagina van de minder belangrijke goden. De godennamen lijken op namen uit de oudheid maar dan moet de jeugdige lezer al wat klanken van de namen kennen. Bv. Aesoppig, is toch leuker als je de naam Aesopus  herkent. Daarom is hulp van een volwassene die af en toe wat verduidelijkt aan te bevelen.  

En soms rijst de twijfel, is dit nou echt zo of is dit een grap? Bijvoorbeeld de manier waarop de hiërogliefen zijn getekend. Of dat nu wel of niet waar is, de opdracht die er bij gegeven wordt is  zonder meer leuk. Bij de uitleg van de Romeinse cijfers is het even opletten, goed lezen en interessante weetjes leren.

Kortom een grappig boek met af en toe wel wat onduidelijkheden maar de moeite waard om te lezen. En er van te leren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur:

Schaap in de ruimte

Julius Zebra Gigagrappig moppenboek