Jungle spirits

Maandag, 11 oktober, 2021

Geschreven door: Christian Ziegler, Daisy Dent
Artikel door: Evert van der Veen

Kleurrijk oerwoud

[Recensie] Dit boek Jungle spirits is een ode aan de pracht van tropische regenwouden en tegelijk is het een krachtig appèl om deze kleurrijke en vaak verborgen natuurlijke rijkdom te beschermen.

Interessant is wat Daisy Dent vertelt over het geduld dat nodig is om opnamen te maken, de weersomstandigheden waarin dit werk gebeurt en de vele opnamen die vanuit fotografisch oogpunt worden afgekeurd. Wie dat allemaal bedenkt, kijkt toch met andere ogen naar de opnamen die in dit boek zijn verzameld en krijgt respect voor het vaak uitputtende werk achter de schermen dat aan het maken van deze foto’s vooraf gaat.

Bovendien zijn het geen standaard opnamen omdat er vaak is gekozen voor een bijzondere invalshoek die de foto een extra dimensie geeft en zorgt voor een fraaie spanning in het beeld. Andere foto’s zijn buitengewoon fraaie close ups en macro fotografie van vaak zeer exotische bloemen. Mij troffen de close up van een insect en een kameleon die met zijn lange tong een insect vangt. Ook zijn er prachtige close up opnamen van insecten op bloemen.

Het is duidelijk dat de auteurs van dit boek een diepe liefde koesteren voor de tropen. Zij hebben dan ook 20 jaar in tropische regenwouden overal ter wereld rondgereisd en daarbij 20 landen in vier continenten bezocht, van Madagaskar tot Australië, van Peru tot Kongo.

Foodlog

Veel foto’s hebben – mede door het vaak geringe aanwezige licht vanwege de dichte begroeiing  – een wat mysterieuze sfeer en zo krijgt de lezer een goede indruk van het leven in de tropen. Het boek heeft een thematische opzet in vier delen: eerste indruk, planten, dieren, biosysteem die elk van een inleidende tekst zijn voorzien.

Jungle spirits is een kleurrijke kennismaking met deze ontoegankelijke en daarom onbekende wereld.

Prachtig zijn de vruchten die met hun kleuren nog fraaier uitkomen op de zwart getinte bladzijden: een goede keuze want deze opzet geeft de foto’s iets kunstzinnigs. Maar liefst 60% van alle vruchten op aarde bevindt zich in de tropen. Deze vormen het oudste ecosysteem ter wereld en zijn 140 miljoen jaar oud.

Het boek eindigt met de actuele bedreigingen die momenteel alom aanwezig zijn en die we de afgelopen zomer ook alom hebben ervaren: ernstige overstromingen en hevige bosbranden. De auteurs benoemen ook wat wij zelf kunnen doen om de natuur te beschermen en te behouden. Interessant is het kijkje achter de schermen: de lezer krijgt zo een indruk wat hetgeen er allemaal komt kijken om deze foto’s te kunnen maken. Daar gaat inderdaad vaak heel wat voorbereiding en installatiewerk aan vooraf.

Christian Ziegler studeerde tropenecologie en is fotojournalist en natuurbeschermer. Daisy Dent is ecologe en heeft de teksten in Jungle spirits geschreven en deze zijn in het Duits en in het Engels gesteld.

Dit boek laat de lezer op aangename wijze kennismaken met gebieden op aarde met een eigen natuurlijke dynamiek. De sfeer van de jungle komt in dit boek uitstekend over!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles