Kalm aan

Zaterdag, 14 augustus, 2021

Geschreven door: Rachel Willems , Freya Hartas
Artikel door: Katelijne van Alem

“Een veld vol bloeiende klaprozen is de zomer ten top”

De auteur

[Recensie] Rachel Willems studeerde literatuur en werd vervolgens redacteur, uitgever en schrijver van kinderboeken. Toen ze haar dochter weer eens haastig naar de opvang bracht, bleef het meisje bij een bloem staan. “Mama,” vroeg ze. “Wat doet die bij daar nou?” Op dat moment realiseerde Williams zich dat ze de tijd niet meer nam om naar de kleine wonderen om haar heen te kijken. Een wake-up call om rustiger aan te doen.

De illustrator

Freya Hartas studeerde cum laude af aan de illustratieopleiding van de Universiteit van Falmouth. In datzelfde jaar won ze de Lemniscaat illustratiewedstrijd Picture This!, waarna haar prentenboek Kleine Kong verscheen. Dit voorjaar verscheen Het bijzonder bos van beer, met illustraties van haar hand.

Yoga Magazine

Verhaal

Overal om ons heen vinden wonderen plaats in de natuur. Elke dag, ieder uur, verandert er van alles op sprookjesachtige wijze. Het gebeurt vlak voor je ogen. Maar toch zie je het vaak niet…

Ontdek 50 natuurveronderverhalen. Kijk hoe ze zich voor je ontvouwen. Ga dan naar buiten en ontdek wat er allemaal om je heen gebeurt, als je kalm aan doet.

Onderzoeken

Erg leuk is het ook om iedere dag voor het slapengaan een verhaaltje samen te lezen en inspiratie op te doen om te gaan onderzoeken in de natuur. Bijvoorbeeld op zoek naar een klaproos of verschillende zaaddoosjes nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Of gaan kijken naar een bij die lekker eet van de nectar van een bloem.

Vormgeving

Wat een wonderbaarlijk mooi boek. Een prachtige kaft met gouden letters straalt je tegemoet. Wanneer je het boek openslaat, zie je op de schutbladen allerlei dieren/bloemen en bladeren staan. Een mooie inleiding op het boek.

De illustraties zijn vriendelijk, rustig en waarheidsgetrouw. In diverse kaders zijn de natuurwonderhalen voorzien van tekeningen. Het is zeer leerzaam en informatief, op een rustige manier lees je vanalles over de natuur. En indirect leren de kinderen dan vanalles bij. Zo lees je bijvoorbeeld over het dauw dat zich verzamelt op een blad: “je zou bijna denken dat het ’s nachts heeft geregend – maar de druppels worden gevormd dankzij iets wat ‘condensatie’ heet.

Zoals in de omschrijving over dit boek te lezen valt: ‘terug naar de natuur’, ‘genieten van het leven’, dat klopt helemaal. Je volgt bijvoorbeeld een mus die een bad neemt, een slak die een spoor trekt of een sneeuwvlokje dat valt. Geweldig mooie natuurverschijnselen die anders snel aan je voorbij zouden kunnen gaan. Het boek brengt jou en je kinderen tot rust en neemt je mee in de belevingswereld van het kind.

De diverse verhalen passen allemaal in het natuurthema en vormen samen een perfect geheel. Heerlijk om in dit boek te bladeren en je te verwonderen, een aanrader!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: