Kan lego denken?

Zondag, 28 maart, 2021

Geschreven door: Tjeerd Laar
Artikel door: Wendy van den Berg

De leukste inleiding in de filosofie

[Recensie] Tjeerd van de Laar is leraar filosofie op een middelbare school. Dat merk je ook duidelijk als je dit boek leest. Hij weet precies wanneer, hoe, en hoeveel uitleg hij moet geven. Het is in begrijpelijke taal geschreven maar niet te kinderachtig. Duidelijke taal en duidelijke uitleg, waardoor je krijgt wat de ondertitel van het boek al belooft: De leukste inleiding in de filosofie.

Leuk is dit boek zeker, Tjeerd weet wat humor is. Regelmatig betrapte ik mezelf erop dat ik bijna hardop zat te lachen.

In het voorwoord legt hij uit hoe hij op het idee van de titel kwam en wat de reacties waren, als hij deze vraag stelde.

Daarna gaat hij verder over de vrije wil. Hebben we die eigenlijk wel óf zijn we al voorgeprogrammeerd door de opvoeding en scholen? Met goede begrijpelijke voorbeelden, geeft Tjeerd geen antwoorden op die vragen maar zet hij je wel aan het denken, zoals je wel kan verwachten bij een boek over de filosofie.

Kookboeken Nieuws

Dan volgt een heel stuk over hoe betrouwbaar bronnen eigenlijk zijn. Kan je wat een buurvrouw zegt, voor waar aannemen, als je niet weet of ze er daadwerkelijk verstand van heeft. Het leren vanuit het verleden komt aan bod, alsook de vraag of kennis echt macht is. Hoe je aan die kennis komt en wat ervoor zorgt dat die kennis ook de juiste kennis is.

Deel 3 gaat over het ontstaan van de aarde. Waar is de aarde uit ontstaan en waar ontstaan wij zelf uit? En wat kan je allemaal met die informatie? Zijn wij meer dan alleen een lichaam, waarvan we onze hersenen als het denkvermogen zien? En hoe zit het dan met de ziel? Wat zorgt ervoor dat wij andere dingen kunnen dan andere dieren?

Het laatste deel gaat over het eten van dieren. Over het feit dat als andere dieren uit dezelfde materie bestaan als wij, waarom we ze dan eten. En als ze niet uit dezelfde materie bestaan, waaruit dan wel? In hoeverre lijken mensen en dieren op elkaar?

Op al deze vragen krijg je niet echt een concreet antwoord. Wel krijg je verschillende denkwijzen en opvattingen, waardoor je zelf, als een echte filosoof, na gaat denken over deze dingen. Na het lezen van dit boek is de vraag of lego kan denken, niet eens zo’n hele rare vraag en zou je antwoord je zelfs nog wel eens kunnen verbazen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles