Kapitein Knut en de stomme schaduw

Zaterdag, 15 januari, 2022

Geschreven door: Victor Engbers
Artikel door: Saskia Imbert

“Doe elke dag iets wat je niet durft!”

[Recensie] Hou je van een origineel, grappig en eigenzinnig kinderboek? En mag het ook een beetje absurd en stout zijn? Dan is Kapitein Knut en de stomme schaduw een absolute aanrader! Ik heb alvast genoten van dit verhaal.

Kapitein Knut draagt enkel een onderbroek, dikke sokken en een masker. Hij vindt zichzelf de aller dapperste kapitein, hij is nergens bang voor… zelfs niet voor draken of voor het donker. Django is zijn trouwe viervoeter en vergezelt hem maar al te graag op zijn avonturen.

Naar jaarlijkse traditie wast Knut de dag voor zijn verjaardag zijn sokken en onderbroeken met zeep. Zijn schaduw helpt dan altijd mee. Maar dit jaar loopt het mis. De schaduw en Knut krijgen ruzie omdat ze het oneens zijn over de manier waarop de sokken aan de waslijn hangen. De volgende dag is de schaduw zomaar verdwenen… Knut en Django zoeken overal. En dan zien ze plots dat de schaduw boven de zee zweeft, op weg naar het Eiland van Hou Toch Op! Knut en Django beginnen aan een gevaarlijke tocht om de schaduw terug te halen. Maar gevaar… daar houden ze wel van hoor. Een grote octopus, een dikke kwal, hoge bergen, diepe ravijnen en donkere bossen… niets houdt hen tegen. Gelukkig krijgen ze hulp van reuzeninsecten en hebben ze zelfs een fijne tijd met een draak. Duistere grotten, stinkende eieren en een roze tweekoppige rotvogel? Heerlijk gevaarlijk toch als je stoer bent en van spanning houdt, zoals Knut. Maar waar is zijn schaduw? Uiteindelijk komt het wel goed hoor en heeft Knut toch nog een bijzonder verjaardagsfeest. Oef!

“Ik hoop dat jij geen bangerik bent. Anders kan je dit boek beter meteen aan je oma of opa geven. Veel gevaar gewenst.”

Hereditas Nexus

Dit kinderboek is heerlijk absurd! Victor Engbers, kunstenaar én ondernemer én schrijver, wijkt graag af van de standaardverwachtingen voor een kinderboek zowel met zijn tekst als zijn illustraties. Een beetje stout en gedurfd soms, maar dat zet jonge lezertjes zeker aan om verder te lezen. Want stiekem houdt iedereen wel van een paar lelijke woorden, toch? En het verhaal is gewoon heerlijk grappig en gedurfd. Ook de prenten zijn, door de felle kleuren en een abstracte vormgeving, anders dan je gewend bent van een braaf kinderboek. Er zijn een paar illustraties die een dubbele pagina innemen, en dan weer kleinere tekeningen die soms omkaderd zijn of gewoon zweven tussen de tekst. Daar past natuurlijk het speelse lettertype perfect bij.

Zelf lezen of voorlezen, het is echt een plezier voor iedereen.

Wist je dat Kapitein Knut zelfs een aparte Facebookpagina heeft? En dat er ook stoere gevaar-truien zijn? Ik ben alvast fan van deze eigenzinnige kapitein en zijn hond.

“Gevaar loert overal.”

Voor het eerst verschenen op Perfecte Buren