"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Keessie

Zaterdag, 2 februari, 2019

Geschreven door: Jeroen Haarsma
Artikel door: Theo Jordaan

Aan de basis van het Nederlandse schaatssucces

[Recensie] Kees Verkerk stond letterlijk aan de basis van de succesreeks die de Nederlandse schaatsers tot op de dag van vandaag voortzetten. Bovendien was hij één de wegbereider van de professionele sport in Nederlands. Zij het dat hij met een schaatsbond te maken had die elke vorm van profsport wenste af te straffen.

In 1964, helemaal aan het begin van zijn schaatscarrière won Kees Verkerk zeer onverwachts een zilveren medaille. En dit was het begin van het tijdperk waarin Nederlandse schaatsers opeens wonnen van de onverslaanbaar geachte Noren. Vrijwel vanuit het niets steeg de populariteit van het schaatsen tot reusachtige hoogte. Tienduizenden supporters reisden Kees Verkerk en Ard Schenk aan het einde van de jaren 60 achterna als ze wedstrijden reden in Scandinavië. Ard en Keessie, het verschil tussen de beide mannen verklaard de naam van het duo, werden ongekend populair. Als het enigszins kon, moesten ze overal opdraven. Van het huwelijk van Beatrix en Claus, tijdens voetbalwedstrijden, winkelopeningen en andere schnabbels over al in het land en soms ver erbuiten.

Uniek, kleurrijk en veelzijdig

Jeroen Haarsma verhaalt op zeer prettige wijze over het avontuurlijke leven van Kees Verkerk. Het veel te vroege overlijden van zijn moeder dat tot op de dag van vandaag een grote rol speelt in zijn leven. Zijn strijd tegen de KNSB die eiste dat schaatsers alleen als amateur mochten sporten. De creativiteit waarmee Kees Verkerk voor hem zelf en andere schaatsers het toch voor elkaar kreeg om een inkomen bij elkaar te scharrelen. Bovendien is er veel aandacht voor de voor die tijd bijzondere, eigenwijze en professionele manier waarop Keessie trainde en zijn sport bedreef. Hij was bijvoorbeeld één van de eerste Nederlandse sporters die ook op unieke wijze de strijd aanging met zijn tegenstanders. Hij was misschien wel de eerste Nederlandse topsporter die succesvol psychologische oorlogsvoering toepaste. De entertainers die Kees Verkerk, die opgroeide in een kroeg in Puttershoek, van jongs af aan was en nog steeds is.

Schrijven Magazine

Via Kees Verkerk krijg je een prachtig beeld van het Nederlandse sportklimaat in de jaren 60

Inmiddels woont Kees Verkerk het grootste gedeelte van zijn leven in Noorwegen. Samen met zijn vrouw heeft hij daar tot voor kort een camping met hotel gerund. Door de jaren heen is Keessie populaire gebleven bij het Nederlandse en Noorse publiek. Vooral bij de mensen die hem als actieve schaatser hebben meegemaakt, uiteraard. Maar zelfs bij latere generaties roept de naam Kees Verkerk positieve associaties op. Jeroen Haarsma is erin geslaagd om een mooie biografie te schrijven over één van de meest kleurrijke en bijzondere topsporters die Nederland ooit heeft gekend. Niet alleen schets hij een prachtig beeld van het leven van Kees Verkerk, en passend krijgen zicht op het ontbrekende topsportklimaat in het Nederland van eind jaren zestig. Kortom een geslaagde en zeer lezenswaardige sportbiografie.

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.

Keessie