"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Keizer Ei

Zaterdag, 25 juli, 2020

Geschreven door: Karst-Janneke Rogaar
Artikel door: Denise de Groot

Op reis met de ‘ei’

[Recensie] De Nederlandse taal is niet zo gemakkelijk als je misschien denkt. Vooral de spelling en grammatica zit ingewikkeld in elkaar. Als je kinderen hebt of met kinderen werkt dan weet je dat het leren van woorden met de ei/ij best lastig kan zijn.

Tegenwoordig wordt het makkelijker gemaakt door de ei-woorden aan te leren met een liedje of een zoekplaat. Je hebt nu ook het boek Keizere Ei geschreven door Karst-Janneke Rogaar. Een boek met behoorlijk veel ei-woorden.

Karst-Janneke Rogaar heeft het boek geschreven en geïllustreerd.
Ze is vooral bekend door haar illustraties en ze ontwerpt prints voor kinderkleding.
Ze heeft in 2013 de Gouden Griffel gewonnen met het boek Spinder.

Ik ben zelf juf van groep 3 en kan uit eigen ervaring vertellen dat kinderen veel moeite hebben met woorden waar een ei/ij inzit. Logisch, want de klanken zijn hetzelfde.

Boekenkrant

We leren de ei-woorden aan door middel van de ei-rap, maar die rap kan natuurlijk nooit alle woorden vertegenwoordigen. Daarom was ik razend enthousiast toen ik hoorde dat het boek Keizerei uit werd gegeven bij Kluitman.

Het boek gaat over Heid en Teit die samen op reis gaan en terecht komen in een groot avontuur. Zo komen ze terecht op een eiland waar ze helemaal niet mogen zijn. Ze moeten op zoek naar de keizer in het paleis.

Alle ei-woorden zijn gedrukt in het rood zodat ze extra goed opvallen.
De verdere illustraties in het boek zijn zwart met rood en het lijkt alsof ze met potlood getekend zijn.

Ik moet bekennen dat ik het boek verder niet heel aantrekkelijk vind voor kinderen. Je merkt dat sommige woorden alleen in het verhaal staan omdat de ei er in zit. Het gevolg hiervan is dat het verhaal een beetje van de hak op de tak gaat.

Ook zijn sommige woorden ouderwets, of passen ze niet in de belevingswereld van de kinderen. Zo hebben ze het over heinde en verre, veinzen, en puriteinse republikein. Een paar van die woorden zijn niet erg, maar het zijn er best veel en ik denk dat kinderen daardoor hun aandacht verliezen.

Als leerkracht kun je dit boek best gebruiken in je spellingslessen. Je kunt er namelijk genoeg activiteiten bij bedenken. Als ouder zou ik hem niet heel snel aanschaffen voor je kind.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: