Keizers van het ijs

Zaterdag, 11 maart, 2023

Geschreven door: Nicola Davies, Catherine Rayner
Artikel door: Rita Pontororing

Waar is het zee-ijs te vertrouwen?

[Recensie] Kop omhoog, borst vooruit, stevig op de grond. Zo staat de Keizerspinguïn afgebeeld op de cover van Keizers van het ijs, het tweede deel van de serie ‘Red de wereld’. In dit deel gaat alle aandacht naar de Keizerspinguïns die in het Antarctisch gebied broeden. We volgen een koppel keizerspinguïns waar een kuiken geboren wordt.  

Klimaatverandering
Dr. Philtrathan, klimaatwetenschapper, vertelt in zijn voorwoord  gericht op volwassenen, dat wetenschappers dankzij satellietbeelden onze planeet vanuit de ruimte kunnen bekijken. Wetenschappers gebruiken de beelden om bijvoorbeeld te zoeken naar de leefwijze van de keizerspinguïn. Zo lezen we een korte uitleg waarom de gevaren voor keizerspinguïns groter worden door klimaatopwarming.

Klimaatverandering en de daarbij bedreigde diersoort is de insteek van deze serie waar Nicola Davies over verhaalt. Op deze manier beschrijft Davies eerst het verhaal van de diersoort, in dit deel over de keizerspinguïns. Dan vertelt ze wat de klimaatverandering te weeg brengt. Zoals zij dat ook in het eerste deel uit deze serie Het Giraffenseizoen doet.

De habitat van de Keizer
Davies schetst de leefwijze van de keizerspinguïns op Antarctica. Heel begrijpelijk voor jonge lezers soms met een poëtische beschrijving. Zo beschrijft Davies dat de plaatsen waar de Keizerspinguïns leven zo verafgelegen zijn dat ze alleen met satellieten waarneembaar zijn. En hoe ze waargenomen worden …… “rijen pinguïns die lijnen trekken over het ijs als een kronkelig handschrift op een wit vel papier”.  Deze regel en dan de illustratie van Catherine Rayner over twee pagina’s verdeeld, versterken tekst en beeld. Bekijk het leesfragment!

Vertaler Steven Blaas van dit deel, is bij Lemniscaat de vaste vertaler van de titels in de imprint Lemniscaat Natuurlijk!

Keizers van het ijs is een sfeervol prentenboek over hoe en waar keizerspinguïns hun kuiken grootbrengen. Het gevaar van klimaatverandering stipt Davies aan, met een enigszins optimistische blik naar de toekomst. Dat beeldt Rayner uit met de keizerspinguïn op de cover die een zekere kracht uitstraalt, het beeld lijkt je de boodschap mee te geven: ‘Ik red het wel’.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Foodlog

Boeken van deze Auteur: