"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Keuken van Sou

Zaterdag, 24 december, 2022

Geschreven door: Soumia Aattaoui
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Bij ieder humeur hoort een recept

[Recensie] We kennen het, denk ik, allemaal wel. Je hebt een dag dat het allemaal niet zo lekker loopt en dat niet alles gaat zoals je gepland had en daar is ineens de trek in chocola of andere zoetigheid. Het kan ook andersom. Alles zit mee, de zon schijnt en je voelt je energiek. Voor je het weet sta je een heerlijke gezonde salade te maken. De populaire foodblogger Soumia Aattaoui (zie hier haar website) weet dat als geen ander en schreef het kookboek Keuken van Sou. Een boek vol heerlijke recepten die inspelen op je stemming van dat moment. En dat kan van alles zijn. Zoals op de achterkant van het boek te lezen is gaat het om:

“Eten dat troost. Eten dat energie geeft. Eten dat nostalgisch maakt. Eten dat mensen samenbrengt. Eten dat doet dromen over verre oorden. Eten om te delen.”

Blunderblender
Dus je snapt wel dat je van alles kunt verwachten.Uit de titels van de hoofdstukken blijkt al dat Soumia een vrolijk en humoristisch type is. Titels als Kan ‘t niet laten, koolhydraten of Vanaf maandag begin ik toveren toch direct een glimlach op je gezicht?
Na het voorwoord is er een pagina met de titel Blunderblender waarin Soumia ons een aantal van haar keukenblunders voorschotelt onder het motto ‘Mijn blunder, don’t make it yours’. Daarna stappen we de Marokkaanse keuken in want daar heeft Soumia haar roots. En we gaan gelijk goed van start met Batbot bocadillo. Batbot is een broodje dat je heel simpel zelf maakt. Je bakt het in de koekenpan. Daarna vullen we het met tortilla en sla en uiteraard een heerlijke saus.

Alle recepten zijn voorzien van een grappige inleiding. Je kunt ook precies zien hoelang de bereidingstijd is. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar en je komt geen moeilijk verkrijgbare zaken tegen. Wel hadden de ingrediëntenlijsten een iets grotere letter mogen krijgen want het is wel wat klein. Het recept zelf en de teksten zijn prima leesbaar.
In het tweede hoofdstuk met de titel  ‘Een mondreis rond de wereld’ gaan we daadwerkelijk de wereld rond met bijvoorbeeld Afghaanse bolani. Dat zijn vegetarische gevulde naanbroden. De Filipijnse Adobo en de Braziliaanse kaasbroodjes spatten van de pagina’s af. De foto’s alleen laten je al watertanden. Het hoofdstuk ‘Hapje voor hapje’ bevat allemaal recepten voor, je snapt het al, heerlijke hapjes.

Kookboeken Nieuws

Keuken van Sou is een vrolijk en vooral heel divers kookboek geworden. Voor ieder wat wils en niet op één kookstijl of keuken vast te pinnen. Soumia heeft een heel fijn eerste boek gemaakt en het zal vast het laatste niet zijn. Haar fans zullen er blij mee zijn en nieuwe fans zal ze er zeker door krijgen.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl

Boeken van deze Auteur:

Keuken van Sou

Keuken van Sou