"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Kinga Bán - Een leven

Zondag, 19 juni, 2022

Geschreven door: Johan Bakker
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Een mens en een stem om nooit te vergeten

[Recensie] Kinga Bán is een naam die niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Als je weet hoe populair en beroemd ze was in ‘haar’ wereld dan kun je je dat haast niet voorstellen. Voor mensen die haar wel kenden en voor de mensen die haar willen leren kennen is er nu de biografie Kinga Bán – Een leven geschreven door Johan Bakker.


We kennen de journalist en muziekliefhebber Johan Bakker van zijn prijswinnende biografie over de zangeres Eva Cassidy. De overeenkomsten tussen Eva Cassidy en Kinga Bán zijn er wel maar het zijn er niet veel. Ze hadden allebei een schitterende stem en ze zijn allebei op jonge leeftijd overleden. Maar wat karakter betreft zijn ze heel verschillend.
Johan Bakker sprak met heel veel bekenden, vrienden en familie van Kinga Bán en wat daaruit blijkt is dat vrijwel iedereen haar mateloos bewonderde. Maar ook dat ze een geweldig en bijzonder mens was. Vrolijk en optimistisch. Altijd in voor een grap. Open en gastvrij. Die eigenschappen samen met een muzikaliteit en een stem die uniek genoemd mogen worden maakten van deze, voornamelijk in de Christelijke wereld bekende zangeres bijna een echte Engel.

Dat was ze natuurlijk niet. In haar jonge jaren kon ze de bloemetjes stevig buiten zetten. En haar zin in een feestje bouwen neemt ze mee haar volwassen leven in. Haar jeugd is een jeugd die je iedereen gunt. Veel warmte, liefde en alleen maar fijne herinneringen. Ze omringt zich met vrienden die haar allemaal graag mogen.
Haar muzikale leven begint met een viool. Tegen de tijd dat ze gaat zingen is iedereen stomverbaasd dat ze tot op dat moment niet geweten hebben wat een dijk van een stem ze had.

Maar het is niet alleen haar stem. Kinga betovert mensen door het feit dat ze recht uit haar hart zingt en haar emoties overal doorheen komen. Ze zingt niet alleen in kerken of op Christelijke bijeenkomsten maar ook op bruiloften en partijen. Op bedrijfsfeesten en zelfs op de partijbijeenkomst van de Christen Unie. Ook de niet Christelijke muziek ligt haar goed want haar stem kan alles en ze is een meester in het improviseren. Haar belangrijkste periode als zangeres was ze onderdeel van de bekende Christelijke band Sela.

Boekenkrant

Johan Bakker spreekt heel veel mensen die Kinga gekend hebben en vrijwel allemaal weten ze iets bijzonders te vertellen over de tijd waarin ze met Kinga omgingen. Ook Lieke van Lexmond komt aan het woord. De bekende actrice trok in haar jonge jaren veel met Kinga op.
Hoe groot haar succes ook was, ze bleef door en door bescheiden en was steeds weer verbaasd dat mensen haar herkenden. Haar motto was dan ook: ‘het gaat niet om mijzelf, maar om iets wat veel groter is’.
Ze had een diep vertrouwen in God en nadat ze borstkanker had gekregen en bleek dat ze niet meer beter zou worden werd dat vertrouwen alleen maar groter.

Hoe bekend ze was blijkt wel uit het feit dat de documentairemaakster Willemijn Goos een film over Kinga Bán maakte. Haar dood was nieuws in het NOS-journaal en sommige van haar filmpjes op YouTube hebben miljoenen views.
Ieder hoofdstuk in het boek begint met een klein stukje liedtekst. Aan het einde van het boek treffen we de bronvermeldingen daarvan. Ook is er een uitgebreide discografie en een vermelding van overige bronnen. Kinga Bán – Een leven is een eerbetoon aan een bijzonder mens die nog heel lang anderen zal inspireren. Net als dit boek dat doet.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow