Klaas de Kat en het raadsel van Sinterklaas

Zaterdag, 13 november, 2021

Geschreven door: Barend Last, Anouk Overman, Géwout Esselink
Artikel door: Katelijne van Alem

“Maar zijn vriendjes beginnen niet zijn buikje te kriebelen, vinden ze hem niet meer lief?”

De auteur

[Recensie] Barend Last, geboren in 1986, werkt als onderwijskundig specialist bij de Universiteit van Maastricht, waar hij zich vooral bezighoudt met onderwijsinnovatie en docentondersteuning. Daarnaast is hij auteur van verschillende (kinder)boeken en werkt hij als freelance voorlezer bij De Voorleeshoek.

Anouk Overman is algemeen en creatief directeur van De Voorleeshoek. Ze studeerde aan de Pabo en rondde in 2016 haar studie Muziekwetenschap af. Ze werkte tijdens haar studie als Product Manager bij de televisiezenders Brava en DJAZZ.tv.

De illustrator

Yoga Magazine

Géwout Esselink is geboren in 1957 in Deventer. Toen hij zes jaar oud was verhuisde hij naar Steenwijk, waar hij nu nog steeds woont. Als klein jongetje op de lagere school wist hij het al: hij zou later tekenaar of kunstschilder worden. Op de middelbare school herkende een leraar het talent van Géwout. Deze leraar stelde hem voor naar de Kunstacademie te gaan en dat advies volgde hij op.

Verhaal

Het is een druilerige herfstdag waarop Klaas zijn oogjes opent en ziet dat Mila en Max vrolijke pakjes aanhebben. Ze aaien Klaas en knuffelen hem. Klaas voelt zich de gelukkigste kat op aarde met alle aandacht die hij van Mila en Max krijgt.

In de dagen die volgen merkt Klaas dat Mila en Max met allemaal andere dingen bezig zijn en minder naar hem omkijken. Ze zetten bij de schoorsteen een bakje water en een schoentje met een wortel, ze maken tekeningen en knutselen versiering. Telkens wanneer Klaas iets gaat proberen om de aandacht van Mila en Max te trekken, zoals kunstjes in het gordijn of op het aanrecht klimmen om heen en weer te rollen, worden ze boos. Wat heeft hij fout gedaan? Waarom kijken ze niet meer naar hem om?

Klaas vraagt zich af hoe de schoentjes gevuld kunnen worden met kruidnoten en chocolaletters en neemt zich voor om de hele nacht wakker te blijven om te zien wat er gebeurt. Hij eet de grote wortel op en slobbert het hele bakje water leeg. Wanneer de maan hoger klimt en het tapijt toch wel erg lekker ligt, valt Klaas in slaap.

Klaas wordt zo sip, dat er kleine kattentraantjes over zijn snuit vallen.. Wat is er toch aan de hand allemaal?

De Voorleeshoek

Ken je de voorleeshoek al? Dit is een online video platform voor kinderen van 0-10 jaar. Je komt hier in aanraking met mooie voorleesverhalen en je leert nieuwe muziek kennen.

Voorbereidingen naar Sinterklaas

Wat doe jij allemaal ter voorbereiding naar Sinterklaas? Ga knutselen, versieren, verkleden en je schoen zetten? Op de website van De Vierwindstreken kun je kleurplaten, sinterklaasrecepten, knutsel ideeën en nog veel meer leuks downloaden bij dit gezellige boek! Veel plezier met alle voorbereidingen naar 5 december!

Vormgeving

Geweldig mooie illustratie op de kaft, in de sferen die zo bij de Sinterklaastijd horen. De mooie donkerblauwe nacht met op de achtergrond Sinterklaas en zijn pieten, op de voorgrond Klaas de Kat met Mila en Max. Wanneer je het boek openslaat, zie je op de schutbladen Mila en Max met een paraplu wandelen door de regen, uitgedost in sinterklaaskleding. Klaas kijkt vanuit zijn warme huis naar hen.

Het gehele boek is gevuld met de prachtigste prenten. De warme, gezellige sfeer van de Sinterklaastijd straalt van de pagina’s af. Je krijgt zin om zelf aan de slag te gaan. Het is een heerlijk boek om voor te lezen in de weken naar 5 december toe. Mila en Max zetten wel meerdere keren achter elkaar hun schoen, het is thuis misschien verstandig om aan te geven wanneer je kinderen de schoen mogen zetten.

Heerlijk om de positieve tijd rondom Sinterklaas naar boven te halen met dit boek en te merken hoe blij dier en mens kunnen zijn met aandacht en kleinigheidjes.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles 

Boeken van deze Auteur: