Klaas de kat verdwaalt met kerst

Zaterdag, 17 december, 2022

Geschreven door: Barend Last, Anouk Overman, Géwout Esselink
Artikel door: Katelijne van Alem

“De bal laat los en breekt op de grond in wel duizend stukjes”

[Recensie] Klaas de kat is ongeduldig, zijn vriendjes zijn al de hele middag weg! Wanneer ze thuiskomen, hebben ze een grote kerstboom bij zich! Klaas vindt hem maar prikken, en vindt het veel te koud wanneer de deur opengaat! Ongeveer zo koud als op de Noordpool!

En dan staat de kerstboom ook nog eens op de plek waar altijd zijn mand staat, die verplaatst is naar de koude gang… Klaas vindt de ballen in de boom wel heel erg mooi, maar wanneer hij in de boom springt, valt er een bal in duizend stukjes op de grond. Mila en Max vinden hem een stoute kat!

Wanneer hij een warm plekje wil vinden bij één van de familieleden die op visite zijn, is hij bij niemand welkom. Klaas vlucht naar buiten en ziet daar een groot, wit bol monster met kraalogen. Hij vlucht snel in een kist, maar die begint plotseling te bewegen!  Dan ziet hij dat het een slee is, hij vliegt hoog in de lucht! Zal hij ooit nog bij zijn warme huis en zijn vriendjes Mila en Max terugkomen?

Wintermaanden
Géwout Esselink heeft de sfeer en magie van de wintermaanden helemaal te pakken gekregen in zijn illustraties. Kerst en winter spatten van de paginagrote illustraties af, er is overal wat te zien! De schutbladen zijn geweldig mooie prenten geworden, winters en feestelijk.

Je krijgt hierdoor zelf ook helemaal zin in sneeuw en kerst, precies zoals het in een kinderboek hoort te zijn naar mijn mening!

Géwout illustreerde al tweehonderd boeken, drie daarvan heeft hij ook zelf geschreven. Van Klaas de kat verscheen al eerder een avontuur: Klaas de kat en het raadsel van Sinterklaas.

Avonturen
Klaas beleeft allerlei avonturen in dit verhaal. Hij ziet voor het eerst een grote prikkelboom, de kerstboom. Buiten ziet hij een sneeuwpop waarvan hij denkt dat het een monster is, hij rijdt mee in de arrenslee van de kerstman en staat voor het eerst op het gladde ijs!

Welke avonturen beleef jij in de decembermaand en de verdere winter? Ben je misschien weleens gaan schaatsen of heb je al eens ijs gezien? De spanning van Klaas is te voelen, misschien vind jij sommige dingen ook wel spannend een eerste keer?

Een mooi, warm boek dat ervoor kan zorgen dat je samen kunt praten over alles wat je meemaakt in deze gezellige, maar soms ook spannende tijd! Nieuwe avonturen zijn speciaal en leuk, maar het is natuurlijk ook soms een beetje eng! Dit boek past volledig in de sfeer en gevoelens van deze tijd!

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: