Klein Konijn - Niet verdwaald

Zaterdag, 11 januari, 2020

Geschreven door: John Bond
Artikel door: Rita Pontororing

Eindelijk… een bes gevonden!

[Recensie] Zoals ook veel kinderen het leuk vinden om taart te bakken, vindt Klein Konijn dat ook. Met mama Konijn gaat hij aan de slag. En wat heb je nodig om taart te bakken? Heel simpel, goed kijken want alle ingrediënten staan uitgetekend in Klein konijn niet verdwaald, gelijk op de eerste voorleespagina.  De aandacht is getrokken.

Eigenlijk al bij het bekijken van de cover. Stevige kaft, letters die je kunt voelen en Klein Konijn midden in. Alhoewel hij stilistisch is getekend trekt hij volop de aandacht. Dat doet dit boek overigens op elke pagina, aandacht trekken. De illustraties zijn een feest om te bekijken en om erover te praten tijdens het voorlezen.

Zie hoe teleurgesteld Klein Konijn uitgetekend is als de bessen op zijn! Hoe parmantig  hij op stap gaat om bessen te zoeken. Zie de verschillende landschappen waar Klein Konijn op zoek gaat naar de bessen. Het zijn ware kijkplaatjes.

En het enige wat in zijn kopje dreunt is “taart, taart, taart.” Hulp die hij aangeboden krijgt onderweg, slaat hij af. Hij kan best zelf bessen zoeken. Lekker eigenwijs, zelf doen! Heel herkenbaar voor de kleintjes, zelf doen!

Boekenkrant

Er is ook een eng moment, Klein Konijn is verdwaald. Slechts één woord staat op de alles vullende pagina “Verdwaald”, de daarbij horende illustratie zegt genoeg.

De teksten zijn summier maar dat geeft niet, de illustraties zeggen genoeg. Dat wil niet zeggen dat de tekst er niet toe doet. Het zijn korte zinnetjes die er gewoon bij horen en die zo mooi op de pagina verdeeld zijn. Bovendien heeft de verhaallijn een eigen lettertype, dat geldt eveneens voor de gesproken tekst.

Een prentenboek waar zo veel over te vertellen is, de mooie verzorgde uitvoering, de aantrekkelijke cover, de titel Klein Konijn niet verdwaald kan de spanning wegnemen van de enge donkere bladzijden, hij verdwaalt gelukkig niet. De kleuren in dit prentenboek van vrolijke warme kleuren, naar kleurrijke landschappen, naar ijskoude sferen. En dan ook nog dat verrassende slot van het boek! Prachtig allemaal.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles