"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Kleine geheimen

Zaterdag, 20 augustus, 2022

Geschreven door: George M Johnson, Sara Casilda
Artikel door: Katelijne van Alem

“Als ik een regenbooggeheim heb, dan vertel ik dat aan Poppy de papegaai”

[Recensie] Sophia heeft allerlei geheimen, van groot tot klein. Ze deelt deze bijvoorbeeld met haar ouders of met haar hond, of met zichzelf in haar eigen wereld. Ook bedenkt ze om een diep geheim, zoals een lelijke jurk met strepen verstoppen achter in de onderste la, te verstoppen in haar zandbak in een zelfgegraven kuiltje.

Soorten
Sophia laat ons zien dat er allerlei soorten geheimen zijn. Dingen waarvan je niet wist dat ze een geheimpje konden zijn, kleine en grote dingen waar je over na kunt denken in je hoofd. Dit boek nodigt uit het daar samen over te hebben tijdens het voorlezen.

Maak je bijvoorbeeld weleens iets mee zoals Sophia, wanneer je op school iets moet doen dat je niet zo leuk vindt? Of wanneer je een kadootje krijgt dat je niet zo mooi vindt? Hoe reageer je daar dan zelf op? Misschien geeft dit boek je nog een aantal fijne manieren om erop te kunnen reageren!

Prachtige illustraties
Illustrator Sara Casilda brengt het verhaal prachtig tot leven. Alle details die in de tekst beschreven worden, komen terug in de prenten. De stijl is zacht en lieflijk en vol leven.

Er is onder andere een stukje geschreven over ‘het tandjesgeheim – dat haar zesde melktand net uitgevallen is- dan vouw ik er een vliegtuigje van en gooi het zover ik kan, richting de tandenfee’. Hierbij is Sophia 5 keer naast elkaar getekend en zie je gewoon het vliegtuigje bewegen in haar hand, mooi gedaan! Ook de prent van Sophia en haar broer Ben, waarvoor ze bedenkt dat hij zijn beste vriend George mag uitnodigen op haar verjaardagsfeestje, zodat hij zich niet alleen voelt, ademt zo’n lieve en warme sfeer tussen broer en zus uit!

Auteur George M. Johnson weet de geheimen in woord geweldig vorm te geven. Er staan diverse goed gevonden associaties in, zoals de volgende:“als ik een stom geheim wil delen
– dat ik niet naar het zwembad kan omdat ik naar muziekles moet –
Dan stamp ik met mijn voeten in een plas en laat het regenwater mijn geheim wegspoelen.”

Wanneer ik dit voorlees aan mijn oudste dochter van ruim 4, en we zien vervolgens een plas water, zegt ze dat ze daar een geheimpje in kan gooien. Ik denk dat dit boek vele jonge kinderen aanspreekt, en de wereld die zich in hun hoofden afspeelt, woorden kan geven en kan laten verwerken. Erg mooi!

LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant