Kletskuiken

Zaterdag, 23 oktober, 2021

Geschreven door: Janie Bynum
Artikel door: Katelijne van Alem

“Kletskuikentje kan het ei hier echt niet alleen laten”

De auteur en illustrator

[Recensie] Janie werkt voor haar illustraties bijna alleen digitaal. Ze gebruikt hier een tekentablet en stylus voor, of een Apple pencil op de Ipad. Voor het inkleuren gebruikt ze soms traditionele aquarel, maar ook vaak genoeg werkt Janie volledig digitaal. Ze wil graag personages creëren met passie en humor.

Verhaal

Kletskuikentje kletst iedereen de oren van het hoofd. Ze kletst het liefst de hele dag door. En als het niet tegen iemand kan, dan kletst ze in haar eentje.

Foodlog

Op een dag vindt ze een ei, een reuze-ei dat geen antwoord geeft. Kletskuiken wil het ei niet alleen laten, en iedereen vraagt haar waar ze het ei vandaan heeft. Van haar mama moet ze het ei weer terug brengen, dus brengt ze het terug naar de plek waar ze het ei gevonden heeft.

Ze kletst iedere dag tegen het ei, beschermt het tegen weer en wind en zorgt er hele dag voor. Ze wordt er zo moe van, dat ze omkukelt en in slaap valt. Als ze wakker wordt is het ei verdwenen…

Kletsen

Hou jij ook zo van kletsen? Dan zul je je vast herkennen in kletskuiken! Tegen wie klets jij graag en word er dan naar je geluisterd?

Of heb je misschien een vriendje of vriendinnetje dat veel kletst en hoe vind je dat? Heel gezellig natuurlijk om de hele dag te kletsen, maar soms is het ook fijn om even te luisteren.

Kletskuiken vindt uiteindelijk een vriendje dat helemaal bij haar past, zij kletst heel veel en haar vriendje maar weinig. Zo kan iedereen op zoek naar iemand die goed past bij zijn/haar karakter, mooi inzichtelijk gemaakt door dit boek!

Vormgeving

Wanneer je het boek openslaat, zie je de voetafdrukken van kletskuikentje op de schutbladen, superleuk. Gelijk word je nieuwsgierigheid gewekt, ook op de pagina erna waar je het kletskuikentje naar beneden ziet kijken met een schopje in haar hand bovenop een berg aarde. Zo begint dit verhaal dat vooral heel veel humor in zich heeft. De illustraties zijn zeer grappig, speels en spreken jonge kinderen aan.

Op bijna iedere pagina komt het geluid dat kletskuiken maakt terug: Piep, en dan ook regelmatig in een veelvoud van 2 tot 10 keer. Kinderen vinden het vast geweldig dit geluid mee te gaan maken, gestimuleerd door dit boek.

Het verhaal dat tussendoor verteld wordt is prettig om voor te lezen, geweldig hoe in beeld wordt gebracht hoe druk kletskuiken aan het kakelen is. Haar mama zegt bijvoorbeeld: “liefje, ik heb het veel te druk voor kippengeklets”, of haar zus: “strakjes misschien, ga maar even zelf spelen”.

Herkenbaar voor jonge kinderen die veel willen vertellen. Veel plezier met dit gezellige verhaal!

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles