"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Kleur

Zaterdag, 19 maart, 2022

Geschreven door: Marieke ten Berge
Artikel door: Rita Pontororing

Hou jij ook zo van kleur?

[Recensie] Een mooi prentenboek zonder tekst met kleurrijke illustraties die voor zichzelf spreken. Het jongetje in Kleur is duidelijk gek op tekenen en kleuren. Op bijna alle bladzijdes zie je hem met kleurpotloden.

Vóórdat hij naar school gaat, is hij al druk bezig. In de klas doet de jongen zijn best om te schrijven. Op de een of andere manier lukt het schrijven niet zo. Letters en cijfers vliegen in een soort gedachtenwolk uit zijn kleurpotlood. De gedachtenwolk doet denken aan de manier waarop de geest van Aladin uit de lamp ontsnapt.

Als volwassene kun je ook je eigen beelden vormen in dit tekstloze prentenboekje. Dit maakt ook dat je Kleur als het ware kunt ‘voorlezen’. Pagina grote illustraties worden afgewisseld met meerdere omkaderde illustraties die aandoen als een stripboek. De illustraties vertellen het verhaal en nodigen uit om als voorlezer je eigen verhaal te vertellen.

Of je kunt kinderen aanmoedigen om hun eigen verhaal te maken, hun fantasie te gebruiken.  Allereerst is het natuurlijk leuk om samen een naam te bedenken. Met de vraag “waarom kies je voor die naam?”

Foodlog

Je kunt vragen stellen over de illustraties. Bijvoorbeeld op de bladzijde waar het jongetje een doos met kleurtjes krijgt. “Wat krijgt hij? Wat denk je, waarom krijgt hij die doos?”

Ook kun je vragen naar ervaringen van de kinderen zelf. En jij? Hoe zou jij het vinden om zo’n grote doos te krijgen? Over de ‘gedachtenwolk’ met tekeningen: wat denk je dat dit is? Stel vooral open vragen.

Marieke ten Berge laat met haar illustraties zien dat een verhaal ook verteld kan worden met een tekstloos prentenboek. Het boek heeft Ten Berge opgedragen aan Matt, die met zijn kleurrijke fantasie de wereld mooier maakt.

Zij schrijft dat Matt haar geleerd heeft dat dyslexie geen gebrek is maar een talent. Als volwassene koppel je misschien het idee dat de jongen uit het boekje ook dyslectisch is. Laat hij daarom de cijfers en letters wegvliegen? De achterflap roept ook een vraag op. Te lezen is dat het leven van de jongen grauw is. Jammer, een grauwe sfeer is totaal niet terug te vinden in dit kleurrijke boek.

Het lijkt alsof de titel van het boek Kleur een dubbele betekenis heeft. De kleurrijke wereld die Ten Berge met kinderen wil delen. Maar ook het werkwoord kleuren. Veel jonge kinderen tekenen en kleuren heel graag.

Kleur, een interactief prentenboek om kinderen te laten fantaseren en hun eigen kleurrijke verhalen te laten vertellen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles