Koningin Panda kan niet slapen

Zaterdag, 27 maart, 2021

Geschreven door: Mariana Ruiz Johnson, Odile Fiscalini
Artikel door: Katelijne van Alem

“De volgende bezoeker was een oude Bengalees”

De auteur 

[Recensie] Susanna Isern is geboren in 1978. Ze groeide op in de Pyreneeën. Als kind vond ze het het leukst om rond te rennen terwijl ze ongelooflijke insecten ontdekte en zieke of bedreigde dieren hielp. Het was in die tijd dat sommige van die dieren verhalen in haar oor begonnen te vertellen, die zij snel schreef in een notitieboekje dat ze altijd bij zich had.

Tegenwoordig ontstaan ​​verhalen op de meest onverwachte manieren: sommige kloppen op de deur, anderen vinden ze verstopt onder het bed of zwemmen in het café con leche, hoewel de meeste verschijnen als vlinders die tijdens de vlucht worden gevangen. 

De illustrator

Boekenkrant

Mariana Ruiz Johnson heeft in allerlei continenten boeken gepubliceerd, zowel als auteur als als illustrator. Ze ontving in 2013 de Compostela Prize voor Illustrated Album voor het boek Mama. In 2015 was ze de winnaar van the silent book competition Silent Book Contest met haar boek Wanneer je slaapt.

Mariana leeft nu in het buitengebied van Buenos Aires met haar man en twee kinderen. Ze schrijft en illustreert nu haar eigen boeken.

Verhaal

Koningin Panda heeft al dagen niet kunnen slapen. Haar onderdanen zijn bezorgd en uitgeput, omdat ze haar dag en nacht moeten dienen. Dit kan zo niet doorgaan! Al snel doet het nieuws de ronde, dat degene die erin slaagt de koningin te laten slapen een grote beloning zal krijgen. Kandidaten van heinde en ver komen naar het paleis om hun geluk te beproeven. Maar alle moeite lijkt tevergeefs… Is er dan niemand die kan helpen? De grappige en kleurrijke illustraties passen perfect bij dit fabelachtige en charmante sprookje uit het Oosten.

Slapen

Kun jij weleens niet slapen en wat doe je dan? En gaan anderen je dan helpen, net zoals in dit boek bij koningin Panda? Of herken je het weleens bij je ouders, dat ze een beetje moe zijn als ze niet zoveel hebben kunnen slapen? Misschien ga jij dan ook wel helpen, net zoals ze allemaal de koningin proberen te helpen in dit boek!

Vormgeving

Mooi, stevig boek met stoere kleuren. Het verhaal is prettig om voor te lezen en wanneer kinderen iets ouder zijn, kunnen ze het ook prima zelf lezen. De teksten staan steeds aan de linker- of rechterkant van een dubbele pagina, waardoor het goed overzichtelijk blijft. De illustraties zijn een sprookje op zichzelf, er is zoveel in te ontdekken. Je komt hierdoor volledig in de sferen uit het Oosten. Het verhaal wordt hier erg mooi in uitgebeeld.

De humor in dit boek is erg leuk, echt een avontuur dat er te beleven valt. Erg grappig om op bijna alle pagina’s de ogen van de Koningin te zien, je ziet vanalles in haar ogen gebeuren!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles