Koninklijk blauw

Donderdag, 15 oktober, 2020

Geschreven door: Susanne Lambooy
Artikel door: Evert van der Veen

Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary

[Recensie] Dit boek verschijnt bij de tentoonstelling Koninklijk blauw die momenteel te zien is in het Kunstmuseum in Den Haag.

De bloei van het Delfts aardewerk viel samen met de regeerperiode van stadhouder Willem III en Mary II Stuart. Het boek is het zesde deel in een serie boeken over de geschiedenis van het Delfts aardewerk.

In het eerste hoofdstuk staan de prinsessen van Oranje centraal. Zij verzamelen keramiek; in de loop der tijd krijgt dit keramiek ook een decoratieve functie. Talrijke schilderijen geven dit boek mede zijn koninklijk aanzien. Mary had een voorliefde voor bloemen en tuinen en zo werd de ontwikkeling van de bloemenpiramedes en de tuinvazen gestimuleerd. Het boek laat daar vele fraaie en soms ook indrukwekkende voorbeelden van zien. Een dergelijke bloemenpiramide kon 1,5 meter hoog zijn.

Prachtig is de foto van de keuken van Amalienburg op Schloss Nymphenburg die geheel met tegels van Nederlandse makelij (690 – 1730) is bekleed.

Ons Amsterdam

Interessant is het hoofdstuk over paleis het Loo waar het Delfts aardewerk verloren is gegaan. Wat resteert zijn vele scherven. Het keukenkeldertje is hier een sfeervolle ruimte waar oorspronkelijk ook “ses groote porcelijnen bloempotten, blauw en wit” stonden opgesteld. Aan de tuin van het Loo is een afzonderlijk hoofdstuk gewijd. Wie meer wil lezen over de aandacht van de Oranjes voor tuinen kan het boek Hoveniers van Oranje lezen dat veel boeiende gegevens bevat. Het werd onlangs ook hier op de Leesclub van Alles besproken.

Indrukwekkend is het schilderij uit 1703 van Hampton Court Palace in vogelvlucht met de bijbehorende tuin. Aan het Delfts aardewerk in Engeland is een afzonderlijk hoofstuk in het boek Koninklijk blauw gewijd. Prachtig is het stel vazen op een voetstuk in Hampton Court Palace in Londen; de vazen zijn maar liefst 117 cm. hoog.

Fraai zijn de detailfoto’s van dekselvazen in muséé de la Chartreuse in Douai

Voor de liefhebber van aardewerk en dan Nederlands aardewerk in het bijzonder valt er in dit boek veel te genieten!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

De tentoonstelling Koninklijk Blauw is nog tot en met 22 november te zien in het Kunstmuseum Den Haag