Koolhydraatarme bijbel

Zaterdag, 9 april, 2022

Geschreven door: Janneke Vreugdenhil
Artikel door: Sarah van Dijk

Het is zeker geen dieetboek

[Recensie] In het voorwoord van De koolhydraatarme bijbel wordt ons meteen verteld dat Janneke Vreugdenhil niet een nieuwe dieetgoeroe is en zeker geen concessies gaat doen aan smaak in haar recepten. Mocht je besluiten wat minder koolhydraten te willen eten, dan kun je dat maar het beste doen met de recepten van iemand die vooral weet wat lekker eten is en onder andere de schrijfster van het populaire kookboek I love groente is. Janneke werkt al 20 jaar als freelance culinair journalist en columnist. Voor NRC Handelsblad schrijft ze elke zaterdag een kookcolumn en columns over onderwerpen die met eten en drinken, kookboeken, topkoks en culinaire trends te maken hebben.

Na een korte introductie over wat koolhydraten precies zijn, volgt een gedegen uitleg over bekende en minder bekende ingrediënten die vaak gebruikt worden in koolhydraatarme recepten. Xanthaangom is niet iets wat je standaard in een keukenkast zult vinden, maar wel heel nuttig bij het bakken van een koolhydraatarm brood. Dan volgt een uitleg over verschillende keukengadgets die handig zijn om te gebruiken bij het maken van koolhydraatarme recepten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een mandoline of een spiraalsnijder.

250 koolhydraatarme recepten zijn onderverdeeld in de volgende hoofdstukken: basisrecepten, brood en co, ontbijt, eieren, salades, soepen, glorieuze groenten, vis, vlees, aardappel anders, in plaats van rijst, net geen pasta en noedels, pizza, quiche en meer, dips en spreads, bites, drinks, toet en anders zoet. De bereidingswijze van de recepten wordt over het algemeen in minder dan vijf duidelijke stappen beschreven. Een aparte kolom naast het recept vermeldt de ingrediënten en benodigdheden, de bereidingstijd en hoeveel stuks of voor hoeveel personen het recept is. Voor diegenen die dan toch echt willen weten hoeveel koolhydraten het gerecht bevat staan onder ieder recept keurig de koolhydraten, vezels, netto koolhydraten, eiwitten, vetten en de calorieën per persoon vermeld. De recepten zijn heel overzichtelijk, voorzien van mooie foto’s en heel goed te maken, zelfs als je geen expert in de keuken bent.

Als ik  Koolhydraatarme bijbel doorblader dan zie ik vooral veel recepten die ik graag wil proberen! Zoals de dikke pompoenpannenkoekjes met krokant spek voor ontbijt. Maar ik was met name erg nieuwsgierig naar de broodrecepten. Met koolhydraatarm eten komt vaak de vrees dat we ons geliefde brood moeten missen. Gelukkig krijgen we vijf recepten voor crackers, elf recepten voor brood en twee recepten voor platte wraps. Het vereist even omdenken en het gebruik van andere ingrediënten die koolhydraatarm zijn. Het recept voor het zoete aardappel-zaden brood is meteen getest en was bij ons een groot succes.

Yoga Magazine

De hoeveelheid gevarieerde recepten in De koolhydraatarme bijbel is overweldigend. Reuze geschikt voor iedereen die gewoon van lekker eten houdt, maar misschien iets minder koolhydraten zou willen eten. Janneke Vreugdenhil laat ons zien dat op deze manier eten niet betekent dat je op één of ander streng of vies dieet moet, maar dat je andere keuzes qua ingrediënten moet gaan maken. Kortom: nadenken over wat je nu precies eet en wat dat eten doet voor je lijf.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl