Kost van toen - voor alledag en zondagnoen

Zaterdag, 8 december, 2018

Geschreven door: Sandra Rens
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Hier wil je wonen en vooral eten als je oud bent

[Recensie] Soms lees je kritiek over de kwaliteit van het eten in een woonzorgcentra of bejaarden- of verpleeghuizen maar in veel van die centra wordt uitstekend gekookt en heel goed geluisterd naar wat de bewoners willen. In het Belgische Foyer De Lork, een overkoepelende organisatie van zestien woonzorgcentra en serviceflats, staat de mens centraal en is samen genieten van eten een essentieel onderdeel van de zorg en aandacht.

Met hulp van een redactieteam en een aantal enthousiaste medewerkers en bewoners van Foyer De Lork is er een kookboek samengesteld met als titel Kost van toen (voor alledag en zondagnoen). De titel zegt het al. Het gaat om recepten van gerechten die met recht klassiekers genoemd kunnen worden. En aangezien onze zuiderburen, ook op hoge leeftijd, meer bourgondiërs zijn dan wij is het een boek geworden met overheerlijke recepten en de bijbehorende herinneringen van de bewoners.

Het is een inkijkje geworden in de Belgische volkskeuken met gerechten die dagelijks op tafel kwamen of juist feestgerechten die alleen bij speciale gelegenheden gemaakt werden. Dit alles wordt omlijst met mooie en soms ontroerende verhalen en foto’s van vroeger. Bij ieder recept staat de naam van de persoon of het woonzorgcentrum waar het van afkomstig is. Ook de recepten zijn voorzien van smakelijke foto’s.

Naast het lezen van de verhalen en het bekijken van de foto’s zijn er de recepten zelf. En dan kun je maar tot één conclusie komen. Onze zuiderburen weten wat lekker is. Dat wisten we natuurlijk al maar wanneer je het zo allemaal bij elkaar ziet doet dat je snel watertanden.
Krepkessaus kennen wij niet maar wie het recept leest zal deze saus niet kunnen weerstaan. Spekjes, boter, ui, bloem, bouillon en nog wat ingrediënten vormen de basis van een saus die over aardappelen en krulandijvie gaat. Maar ook de aardappelen in uiensaus, of de kriekencrumble en de gegratineerde witlofrolletjes met gerookte zalm zijn onweerstaanbaar. En kwakkerdebetskes zou je alleen voor de naam al maken. Dat er soms een ingrediënt niet genoemd wordt in het ingrediëntenlijstje is snel vergeven. Gewoon het recept goed lezen.

Hereditas Nexus

Het boek eindigt met een index en het lezen daarvan is voldoende om het boek voorlopig niet in de kast te zetten. De helft van de opbrengst van dit boek gaat naar de organisatie For a Better Life, een goed doel voor kinderen. Dat is vanzelfsprekend een goede reden om dit boek te kopen. Maar de belangrijkste reden om het te kopen is dat je heel blij gaat zijn met al die leuke verhalen en foto’s en vooral de zeer smakelijke recepten. Hulde voor dit boek!

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl