"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Kunst en koken

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Julia Child, Simone Beck, Louisette Bertholle
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Een lust voor het oog en een bron van kennis en informatie

[Recensie] Karin Gaillard was in de jaren 2002 – 2021 conservator Europese keramiek van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Samen met medeauteur en -redacteur Teuntje Klinkenberg werkte zij het plan uit om het prachtige boek Kunst en Koken te maken. Het is een schitterende uitgave geworden die een lust voor het oog is en een bron van kennis en informatie. Aan het begin van Kunst en Koken beschrijft zij ‘the making of’ en het is al snel duidelijk dat er maar heel weinig boeken zijn waar zoveel tijd en aandacht aan besteed is. Om nog maar niet te spreken van het aantal mensen dat eraan heeft meegewerkt.

Uit de meer dan 20.000 objecten die het museum in bezit heeft werd een selectie van 45 voorwerpen gemaakt afkomstig uit de drie aandachtsgebieden van het museum en daterend van de negende eeuw tot nu. Dat alleen al moet een heel moeilijk karwei geweest zijn. Maar na het maken van de definitieve selectie begon het pas. Als je leest wat er allemaal gedaan is om uiteindelijk tot dit boek te komen dan kun je niet anders dan daar heel veel bewondering voor hebben. Zo mochten de topstukken absoluut niet in aanraking komen met de gerechten die speciaal gemaakt werden om erin geserveerd te worden. Hoe doe je dat? Je leest er alles over in ‘the making of’.

Jean Beddington
Over ieder detail van het boek is nagedacht en er zijn op alle gebieden deskundigen aan te pas gekomen. Niets is aan het toeval overgelaten. Koks van naam en faam bedachten bij een topstuk een gerecht en dat werd vervolgens gekookt door de bekende chef-kok Jean Beddington. Daarna werden de creaties gepresenteerd op het bijbehorende keramiek en gefotografeerd. In alle gevallen was het keramiek het belangrijkste uitgangspunt en kwam het recept pas daarna.
Voor elk van de 45 objecten zijn er acht pagina’s gereserveerd. Als eerste krijgen we twee pagina’s cultuurhistorie. Vervolgens zijn er vier pagina’s met afbeeldingen. Daarna twee pagina’s met het recept en als afsluiting is er de kennismaking met de chef-kok die het gerecht bedacht heeft. De recepten zijn overigens prima te maken door de wat meer ervaren thuiskok.

Wie nog niet eerder in het Keramiekmuseum Princessehof geweest is zal na het lezen van Kunst en Koken zeker een bezoek willen brengen. En wie er wel geweest is wil vast nog een keer terug.

Kookboeken Nieuws

Er zijn meer musea die een eigen kookboek hebben uitgebracht maar Kunst en Koken is absoluut uniek te noemen. Het is met veel liefde en aandacht gemaakt en dat zie je aan alles.
Dit prachtige boek is onovertroffen als cadeau voor jezelf of een ander. Een rijk bezit.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl