Kunstige kwasten!

Zaterdag, 11 mei, 2019

Geschreven door: Mary Richards
Artikel door: Rita Pontororing

Hoe… teken je als Hokusai?

[Recensie] Tekenen als Hokusai?? Zoek de pagina met informatie over Hokusai. En wie is Hokusai? Een van de twintig kunstenaars die beschreven wordt in Kunstige kwasten. In de inhoudsopgave is eerst een kenmerk van de kunstenaar te lezen en daaronder de naam. Boven Hokusai staat “Golven maken”. Oh, doet een kunstenaar dat? Dat maakt nieuwsgierig. Verder lezen, dus.

Op de eerste van de vier pagina’s over Hokusai staat in een tabel informatie over “Het grote idee, Uitdagingen, Achtergrond”. Korte compacte weetjes.

Daaronder kleine kaartjes: techniek, perspectief, stroming of invloeden worden genoemd. Niet te veel tekst, goed leesbaar. Nog een kaartje met enkele persoonlijke gegevens en jawel de vlag van het land van de kunstenaar. En ook nog een kopje met “Beroemd door”. Op de rechterpagina staat paginagroot een werk afgebeeld.

Nog iets meer weten van dezelfde kunstenaar? Lees de volgende twee pagina’s. Met afbeeldingen.

Boekenkrant

Steeds op deze wijze wordt elke kunstenaar gepresenteerd. Af en toe staat er een kolom met een extra weetje. Ook af en toe een activiteit zoals een Hokusai tekenen. Simpel uitgelegd en heel goed te doen.

Door deze opzet is de auteur Mary Richards, er goed in geslaagd om een leesbaar overzicht te geven. Strakke inkadering, goed herkenbaar en bij elke kunstenaar dezelfde vormgeving. Niet te vergeten de activiteiten die kinderen heel snel kunnen doen. Alweer in een herkenbaar kader, met een korte leesbare tekst.

De ondertitel De meest spraakmakende kunstenaars aller tijden is groots gekozen. Waarom de auteur voor deze kunstenaars heeft gekozen? Had in een voorwoord kunnen staan.  En slechts twee vrouwelijke kunstenaars?

In dit boek is te lezen welke invloed de kunstenaars op de wereld hebben gehad. Door kunst kun je de wereld veranderen. Door een goed boek kun je kunst leren begrijpen. En dat doet dit boek. Heel waardevol.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles