Kwaad bloed

Donderdag, 25 juni, 2020

Geschreven door: Henk van Straten
Artikel door: Carlita Van Rossum

Gruwelijke details

[Recensie] Leo en Thea zijn al jaren getrouwd en leiden het leven waar veel mensen jaloers op zijn. Geen geldzorgen, kinderen de deur uit en genoeg tijd om te genieten van de jaren die ze nog over hebben. Tot de dag dat een man hun huis binnendringt en hun leven van de ene op de andere dag tot een nachtmerrie maakt. Leo en Thea worden geconfronteerd met hun doodsangst én hun drang tot overleven. Maar wat doe je als er geen ontsnapping meer mogelijk lijkt?

Henk van Straten werd bekend met zijn roman Wij zeggen hier niet halfbroer. Een rauw en vervreemdend boek dat blijft hangen; de eerlijkheid pijnlijk voelbaar, maar met de nodige dosis humor om het in balans te houden.

Ik keek dan ook uit naar Kwaad bloed, een thriller met een aansprekende, cartoonachtige cover. Maar eigenlijk wordt vanaf de eerste bladzijden al duidelijk dat in dit boek weinig luchtigs te vinden is. Sterker nog, naarmate het verhaal vordert wordt het zwartgalliger, ruwer en roept het steeds meer weerstand op om verder te lezen. Aan de schrijfstijl van Van Straten ligt het niet; deze is to the point, levendig en bomvol realistisch aandoende conversaties. Maar de sfeer blijft afstandelijk, ondanks dat de karakters door hun acties wel echt gaan leven. Wellicht is dit bewust gedaan om de lezer een steeds beklemmender gevoel te geven, maar het voelt niet prettig.

Om eerlijk te zijn heb ik mezelf moeten dwingen om het boek uit te lezen, zo’n onprettig gevoel gaf het me. Van Straten heeft ervoor gekozen om alle gruwelijke details zo expliciet mogelijk te beschrijven en het beoogde afschuweffect bereikt zijn doel. Toch vraag ik me af of dit niet op een andere manier had gekund. Nu blijft dít vooral hangen, terwijl de plot me niet zo verbaasde. Daar had wat meer aandacht naar uit kunnen gaan en was het lezen van dit boek misschien niet zo’n worsteling geweest.

Foodlog

Al met al vond ik Kwaad bloed geen fijne leeservaring en dat is uiteindelijk toch wel de bedoeling van een boek. Misschien ben ik te soft voor dit soort shocktherapie, dat kan ook. Maar ik kom niet verder dan 2 ½ ster voor deze thriller.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Kwaad bloed

Vincent van Gogh sneed hier geen oor af

Berichten uit het tussenhuisje